Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Portret nadškofa Alojzija Šuštarja (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Portret nadškofa Alojzija Šuštarja | (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Spominjamo se, 29. junij

Spominjamo se | 29.06.2021, 10:30 Tone Gorjup

Na današnji dan 2007 je v Zavodu Sv. Stanislava umrl nadškof Alojzij Šuštar. Bog ga je poklical k sebi potem ko je maševal, opravil molitve ter prebral berili in evangelij za naslednji dan.

Zakrament poslednjega maziljenja mu je podelil direktor zavoda Roman Globokar. Krsta z njegovim truplom je čez noč ležala v kapeli zavoda, kjer je bival zadnjih deset let – od upokojitve naprej. Zatem so jo prepeljali v ljubljansko stolnico.

V treh dneh se je od pokojnega nadškofa poslovilo več deset tisoč vernikov. Krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki so položili v kripto v kapeli Janeza Nepomuka v stolnici. Nadškof Alojzij Šuštar je ljubljansko nad škofijo vodil od aprila 1980 do marca 1997, ko ga je nasledil nadškof Franc Rode. France M. Dolinar je ob predstavitvi monografije Ljubljanski škofje o njem med drugim dejal:

Naš čas je na poseben način zaznamoval nadškof Alojzij Šuštar, s svojimi stvarnimi stališči do osamosvojitve Slovenije in predvsem s svojim prizadevanjem za končanje vojaškega konflikta in hitro priznanje neodvisnosti in samostojnosti Slovenije.“

29. junija 1045 je na Krki na Koroškem umrla Sv. Ema Krška. Bila je sorodnica cesarja Henrika II. Ustanovila je benediktinska samostana v Krki in v Ádmontu.

Na današnji dan 1812 se je na Vrhu pri Kanalu rodil politik Anton Gorjup. Leta 1848 je bil izvoljen v državni zbor na Dunaju, kjer se je uvarjal z gospodarskimi vprašanji. Med drugim je nasprotoval odpravi podložništva z odškodnino fevdalcem.

29. junija 1905 se je v Gorici rodil gledališki igralec, režiser, dramatik in publicist Ferdo Délak. Režiral je v skoraj vseh slovenskih in jugoslovanskih gledališčih. Leta 1932 je režiral drugi slovenski igrani film Triglavske strmine.

Na današnji dan leta 1988 je v Ljubljani umrl literarni zgodovinar Štefan Bárbarič. Raziskoval je slovensko literaturo 19. st., predvsem realizem in moderno.

Spominjamo se
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...