Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Spominjamo se, 21. junij

Spominjamo se | 21.06.2021, 10:48 Tone Gorjup

21. junija 1941 so po ukazu Nemcev posmrtne ostanke Antona Martina Slomška prenesli v baziliko Matere usmiljenja v Mariboru. Pred tem so njegovi zemeljski ostanki počivali v kapelici Žalostne Matere Božje na mariborskem pokopališču.

V stiski vojnega časa so ljudje množično romali na Slomškov grob in zajemali moč za svoje preizkušnje. Zato so okupacijske oblasti zahtevale, da krsto prenesejo na drug kraj. V naglici so izbrali frančiškansko cerkev. Krsto so leta 1978 prepeljali v stolnico.

21. junija 1891 se je na Brdu rodilglasbenik in etnomuzikolog Francè Márolt. Leta 1934 je ustanovil in vodil Folklorni inštitut, ki se je pozneje preimenoval v Glasbeno-narodopisni inštitut, in s tem postavil temelje slovenski etnomuzikologiji.

Na današnji dan 1917 se je v Dóbrniču rodil pisatelj Milan Gúček. Objavil je romana Jutri bo vse dobro in Počakaj do prihodnje pomladi. Bil je tudi režiser.

Na današnji dan 1963 so kardinali za novega papeža izvolili milanskega nadškofa Giovania Battista Montinija. Ob izvolitvi si je izbral ime Pavel VI. Nasledil je papeža Janeza XXIII. Njegova naloga je bila nadaljevanje drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Izvolitev papeža Pavla VI., ki je danes med svetniki, so naznanili z besedami: Oznanjam vam veliko veselje: Imamo papeža! Kardinala svete Rimske Cerkve Montinia, ki si je izbral ime Pavel VI.“

21. junija 1966 je na otoku Krku umrl zgodovinar, teolog in krški škof Josip Srebrnič. Doma je bil iz Solkana pod Sveto goro.Po doktoratu iz zemljepisa in zgodovine na Dunaju, se je odločil za študij teologije v Rimu. Z ustanovitvijo teološke fakultete v Ljubljani je postal profesor cerkvene zgodovine. Več let je urejal revijo Čas. Leta 1923 ga je papež Pij XI. imenoval za škofa na otoku Krku.

Spominjamo se
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...