Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ostanki stolnice v Makau (foto: Gra_Turner / Pixabay)
Ostanki stolnice v Makau | (foto: Gra_Turner / Pixabay)

Spominjamo se, 15. junij – misijonar v kletki

Spominjamo se | 15.06.2021, 09:28 Tone Gorjup

Na današnji dan 1723 je v Hanoju umrl misijonar Ivan Krstnik Mesar, doma iz Gorice. Po posvečenju je bil nekaj časa pri jezuitih na Reki in v Gorici, leta 1706 pa je odšel v misijone.

Sprva je deloval na jugu Kitajske, zatem v Makau in nazadnje v Vietnamu. Med preganjanjem kristjanov so ga 1722 ujeli. Kar deset mesecev so ga vlačili s sodišča na sodišče, zatem pa ga vkovali v kletko, kjer je umrl mučeniške smrti. Ohranilo se je njegovo pismo, v katerem je pisal o kitajskih običajih.

15. junija 1876 se je na Ježici rodil pesnik, pravnik in duhovnik Alojzij Merhar - Silvin Sardénko. Bil je sopotnik slovenske moderne, čeprav mu tega ne priznavajo.

Na današnji dan leta 1903 se je v Toplicah pri Zagorju rodila pesnica Vida Taufer. Objavila je tri pesniške zbirke: Veje v vetru, Izbrani listi in Svetli sadovi.

Brezje, Marija pomagaj
Brezje, Marija pomagaj © Rok Mihevc

15. junija 1947 so po več letih pregnanstva vrnili podobo Marije Pomagaj na Brezje. Med vojno in po njej je bila kot begunka na Trsatu in v ljubljanski stolnici.

Na današnji dan leta 2009 je v Ljubljani umrl tenorist in operni pevec Rudolf Francl. Glasbeno akademijo je začel v Zagrebu in jo končal med vojno v Ljubljani. Leta 1942 so ga odpeljali v Gónars; po vrnitvi iz taborišča se je pridružil ansamblu ljubljanske opere. Ker je po vojni večkrat pel na cerkvenem pevskem koru, je moral poiskati delo na tujem. Najprej je pel v beograjski, zatem zagrebški in nazadnje v düssseldorfski operi. Po letu 1963 se je vrnil v ljubljansko opero.

Naštudiral je preko sto tenorskih vlog. S koncerti in opernimi predstavami je nastopal po vsem svetu od ZDA do Japonske. O koncertnih nastopih je Rudolf Francl v oddaji Naš gost povedal:

»Koncertov sem jaz pel neverjetno veliko. Verdijev Rekvim, Mozartov Rekviem, pa Bethovnov … vse, kar je bilo, sem pel. Tudi v Ljubljani. Koncetov je bilo na tisoče.«

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.