Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Luiza Pesjak (foto: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons)
Luiza Pesjak | (foto: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. junij – Luiza Pesjakova

Spominjamo se | 12.06.2021, 10:10 Tone Gorjup

12. junija 1828 se je v Ljubljani rodila pesnica in pisateljica Luíza Pesjákova. Sprva je pisala v nemščini, nato v slovenščini. Izdala je zbirko pesmi Vijolice. Pisala je tudi krajšo prozo, izdala je roman Beatin dnevnik, domoljubno povest Dragotin, enodejanko Na Koprivniku, njen je tudi libreto za opero Gorenjski slavček.

Na današnji dan 1881se je v Trstu rodil slikar, karikaturist in ilustrator Gvídon Birólla. Pri slikanju je zajemal iz sveta potepuhov, beračev in slikovitih pejsažev.

12. junija 1909 se je v Dolenjih Lazih pri Ribnici rodil cistercijan p. Plácid Grebenc. Od leta 1934 do 1943 je opravljal službo samostanskega ekonoma v Stični. Zaradi odločnega nasprotovanja komunizmu so ga po kapitulaciji Italije komunisti zaprli in ga mesec dni mučili, potem pa 24. oktobra 1943 v gozdu pri Grčaricah zločinsko ubili. Njegovo telo so 12. avgusta 1944 izkopali iz jame, v kateri je bilo še 22 trupel in se skupaj prenesli v Ribnico. Nasledni dan so jih pokopali v skupen grob na pokopališču v Hrováči. Komunisti so pozneje grob zravnali z zemljo.

12. junija 1993 je v Ljubljani umrl pisatelj Ivan Potŕč. Med njegovo prozo izstopa roman Na kmetih,v dramatiki pa trilogija Kreflova kmetija, Lacko in Krefli, Krefli

Na današnji dan 2000 je bil v ljubljanski stolnici posvečen v škofa prelat Andrej Glavan. Ob škofovskem imenovanju je bil župnik v Stari Loki in škofov vikár za Gorenjsko.

Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: »Karkoli vam reče, storite!« Ker je bil Glavan posvečen na isti dan kot škof Jožef Kvas, le da je bilo to 17 let pred njim, prisluhnimo, kaj je škof Andrej Glavan povedal o srečanjih z njim:Osebno sem škofa Kvasa spoznaval že pred leti kot birmovalca. Kar štiri birme je imel na župnijah, kjer sem bil župnik. Bil je preprost, skromen, ponižen, zato nikoli nismo poznali pretirane nervoze in nesproščenosti na njegovih birmah. Zelo cenim pri njem predvsem to, da je res v polnosti in vsej preprostosti živel svoje škofovsko geslo: Služiti z veseljem!“

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.