Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (foto: Daniel Novakovič/STA)
Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Spominjamo se, 9. junij – Primož Trubar

Spominjamo se | 09.06.2021, 06:10 Tone Gorjup

9. junija 1508 se je v Rášici pri Velikih Laščah rodil pisatelj in reformator Primož Trubar. Približno dvajset let je bil katoliški duhovnik, zatem pa se je pridružil protestantom. Objavil je 22 knjig v slovenščini in 2 v nemščini.

Najpomembnejši sta Katekizem in Abecednik iz leta 1550. Pri pisanju je najprej uporabljal gotico, nato pa latinico po nemškem zgledu, s posebnimi znamenji za naše šumnike in sičnike. Za osnovo je vzel ljubljanski govor z dolenjskimi značilnostmi.

Ob 500. obletnici njegovega rojstva oziroma krsta je evangeličanski škof Geza Erniša pri bogoslužju v cerkvi v Škocjanu pri Turjaku, kjer je bil Trubar krščen, molil takole: Vsem Slovencem, gnado, mir, milost in pravo spoznane Božje, po Jezusu Kristusu prosim, je zapisal nekoč Trubar. Trubar, ki se letos prav na poseben način iz svojega nigderdoma vrača med nas Slovence domov. Sprejmimo ga prijazno. Obletnica njegovega rojstva naj bo za vse nas praznik. In naj nas ogreje njegova beseda, Božja beseda, ki nam jo je podaril, svojim lubim Slovencem. K temu nam vsem, Nebeški Oče, zaradi svojega Sina Jezusa Kristusa pomagaj, s Svetim Duhom in Njemu samemu bodi vselej vsa čast“.

Na današnji dan 1875 se je v Žápužah pri Ajdovščini rodil zdravnik in publicist Anton Brécelj. Kot zdravstveni pisec je izdal več knjig s področja socialne medicine.

9. junija 1879 se je na Selu pri Ihanu rodil podobar in kipar Ivan Pengov. Za domačo cerkev je izdelal glavni oltar, stranski oltar sv. Družine in krstilnico. Prenovil je stranske oltarje za frančiškansko cerkev v Kamniku in izdelal relief Vtísnjenje ran sv. Frančišku. Za ljubljansko stolnico je napravil kipe sv. Tomaža Akvinskega in sv. Bonaventure ter škofa Hrena in Lamberga, ki stojijo v zunanjih nišah fasade. Njegove kipe najdemo tudi v drugih cerkvah, zlasti na Gorenjskem.

Na današnji dan 1942 se je v Pácinju pri Sv. Juriju na Ptuju rodil minorit, pesnik in slikar Mirko Pihler.Kot duhovnik je bil največ časa na Ptuju in v Sostrem.

9. junija leta 1965 je v Clevelandu umrl pisatelj in glasbenik Anton Šubelj. Med drugim je imel lastno šolo za solo petje in operno igro v Washingtonu.

Spominjamo se
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...