Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Novomašnik Tilen Kocijančič (foto: Rok Mihevc)
Novomašnik Tilen Kocijančič | (foto: Rok Mihevc)

Škof Bizjak: Tudi električne napeljave bolje delujejo, če so priklopljene

30.06.2021, 09:01 Marjana Debevec

Včeraj popoldne sta bili mašniški posvečenji še v Novem mestu, kjer je duhovnik postal Jakob Piletič, in v Kopru, kjer je škof Jurij Bizjak v duhovnika posvetil diakona Tilna Kocjančiča.

Škof Bizjak se je navezal na njegovo geslo, ki je vzeto iz prilike o trti in mladikah. Po njegovih besedah je zelo pomemben stik, torej ostati v Gospodu, da obrodimo sad. »Tudi vse električne naprave bolje delujejo, če so priklopljene«, je dejal koprski škof. Novomašnika je še povabil, naj bo njegova stalna skrb povezanost z Gospodom, stik s presežnim in seganje v brezkončnost.

OBJAVLJAMO CELOTEN NAGOVOR ŠKOFA JURIJA BIZJAKA

Dragi bratje in sestre, dragi domači in sorodniki novomašnika, dragi brat Tilen! Današnji trije odlomki Božje besede nam kličejo v spomin tri božanske kreposti, vero in upanje in ljubezen, ki so krasile naša današnja dva slavljenca in tudi brezkončno množico njunih posnemovalcev: 'Zdaj pa ostaja vera in upanje in ljubezen, to troje, največja med temi pa je ljubezen' (1 Kor 13,13).

Občudujemo najprej Petrovo vero, njegovo popolno predanost in vdanost v Gospodovo voljo in njegove načrte: 'Tisto noč pred usmrtitvijo je Peter spal med dvema vojakoma, vklenjen v dve verigi, in stražniki so ječo stražili pred vrati' (Apd 12,6). Ni težko verjeti in razumeti, da je sveti Peter bil do kraja izčrpan in utrujen, vendar pisec bolj kot to poudarja vse prej kot ugodne razmere za spanje in vse prej kot ugoden čas za spanje: Noč pred usmrtitvijo in vklenjen v dve verigi, med dvema vojakoma in v skrbno zastraženi ječi. Njegov trden spanec nam kliče v spomin psalmistovo vero: 'V miru se uležem, hitro zaspim, ker ti sam, Gospod, skrbiš, da sem varen!' (Ps 4,9). 'In to je zmaga, ki premaga svet: naša vera!' (1 Jn 5,4).

Občudujemo nato Pavlovo upanje, njegovo brezpogojno prepričanje v Gospodovo plačilo in njegovo nagrado: 'Odslej mi je pripravljena krona pravice, ki mi jo bo dal tisti dan Gospod, pravični sodnik!' (2 Tim 4,8). V istem pismu svojemu učencu Timoteju namreč pravi: 'Vem, komu sem veroval, in sem prepričan, da more moj zaklad ohraniti za tisti dan' (2 Tim 1,12). Beseda upanje se v NZ nahaja okrog 50 krat, od tega 9/10 pri apostolu Pavlu. Zaradi tega upanja, pravi: 'Se ponašamo z nadlogami, vedoč, da nadloga rodi potrpežljivost, potrpežljivost pa preizkušenost, preizkušenost pa upanje; upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan' (Rim 5,3-4). Proti upanju je upal, kakor Abraham (Rim 4,18).

In občudujemo ljubezen obeh apostolov, njuno gorečnost v hoji za Gospodom in v njunem delu za Božje kraljestvo: Apostol Peter je v današnjem evangeliju predhodno postal Skala Cerkve in dobil ključe nebeškega kraljestva na podlagi naknadne svoje izpovedi: 'Gospod, ti vse veš, ti veš, da te ljubim' (Jn 21,17). In apostol Pavel je postal učitelj in apostol narodov na podlagi izpovedi v drugem pismu Korinčanom: 'Jaz pa bom prav rad vse žrtvoval, tudi sebe popolnoma žrtvoval za vaše duše, četudi bi me vi tem manj ljubili, čim bolj vas ljubim' (2 Kor 12,15). V imenu obeh pričuje Pavel: 'Prepričan sem, da nas ne smrt ne življenje ne angeli ne poglavarstva ne sedanjost ne prihodnost ne moči ne visokost ne globokost ne kakšna druga stvar ne bo mogla ločiti od ljubezni Božje, ki je v Kristusu Jezusu, našem Gospodu!' (Rim 8,38-39).

Za svoje novomašniško geslo si izbral Gospodovo poslanstvo: 'Da obrodite sad in da vaš sad ostane!' (Jn 15,16). Geslo je vzeto iz razlage prilike o trti in mladikah (Jn 15,1-8). Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, zakaj brez mene ne morete ničesar storiti!' (Jn 15,5). Pomemben je dotik in pomemben je stik! Kakor pravi zdravje iščoča žena v evangeliju: 'Tudi če se dotaknem le njegove obleke, bom rešena!' (Mr 5,28). Tudi vse električne naprave bolje delujejo, če so priklopljene. Dragi brat Tilen! Tvoja stalna skrb naj bo tvoja povezanost z Gospodom, tvoj stik s presežnim, tvoje seganje v brezkončnost! Kakor pravi apostol Pavel: 'Pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj in tako hitim proti cilju za nagrado Božjega klica od zgoraj v Kristusu Jezusu!' (Flp 3,13-14). Amen

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...