Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Škof Jurij Bizjak (foto: STA)
Škof Jurij Bizjak | (foto: STA)

Škof Bizjak ob dnevu državnosti opozoril na oddaljevanje od krščanstva

Slovenija | 25.06.2021, 11:54 Alen Salihović

Maše za domovino darujejo duhovniki tudi drugod po državi. Sinoči jo je v koprski stolnici daroval tudi škof Jurij Bizjak. V luči skorajšnjega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je vse povabil, da naj postanemo luč evropskim narodom, ki se z oddaljevanjem od krščanstva in od njegovih vrednot nagibajo k poganskim božanstvom in vrednotam. Vsi smo priča temu dogajanju, je dejal.

»Predsedovanje Svetu EU traja relativno kratko obdobje in ne predvideva velikih preobratov, še manj prevratov. In je verjetno za večji del razprav in obravnav izid že predviden ali pa vsaj predvidljiv. Po drugi strani pa je tudi vsem jasno, da se marsikaj v Evropi nahaja na tankem letu in se goreče pričakuje vsaj namig, ali spodbuda v pravo in boljšo smer. Že sedaj obstoječe politično in gospodarsko stanje Evrope jasno kaže, da imajo na celini svoje preizkušeno mesto tudi manjši narodi. In smo zato hvaležni. Naš pregovor pravi, da so problemi v podrobnostih. Pa bi rekel, niso samo problemi v podrobnostih, tudi ocvirki so v podrobnostih. In gotovo smemo biti prepričani, da katerega od tega ocvirkov lahko proizvede in ponudi tudi mala Slovenija, drugače mislim, da sploh ne bi prišlo do tega, da bi bili tako enakovredno sprejeti v to lepo družino evropskih narodov,« je povedal škof Bizjak.

Po besedah škofa Bizjaka smo pred 30. leti dosegli zunanjo osvoboditev in osamosvojitev, naša notranja osvoboditev in osamosvojitev pa je očitno v mnogih pogledih še daleč pred nami. »Osamosvojen in in osvobojen ni tisti, ki si ne upa pogledati resnici v obraz, ampak tisti, ki je pripravljen soočiti se z resnico in priznati tudi morebitne napake, ki mu jih ogledalo resnice postavi pred oči,« je še dejal škof Jurij Bizjak.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...