Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle | (foto: ARO)

Peterle kritično o tistih, ki zavračajo praznovanje dneva samostojnosti

| 25.06.2021, 10:48 Alen Salihović

Po državi se vrstijo številne slovesnosti ob 30-letnici naše domovine. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je skupaj s predsednikom NSi in ministrom za obrambno Matejem Toninom na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za krščanske demokrate, ki so sodelovali pri nastajanju samostojne poti. Zahvalil se jim je za njihovo delo, ki je po njegovih besedah bilo ključno za uspeh Demosove vlade. Ob prazniku, dnevu državnosti je posebej spregovoril za Radio Ognjišče.

»Ponosen sem, da sem zbral in vodil ekipo, ki je bila kos zgodovinski nalogi. Nas je bilo veliko, ampak smo bili enotni. Smo bili velikokrat tudi različni ampak zmeraj samo našli pot v smeri skupnega cilja zato smo uspeli, zato smo zmagali, zato imamo državo,« je dejal o svoji ministrski ekipi.

Ob 30-letnici pa je posebej poudaril, da naj spoštujemo drug drugega in držaimo skupaj, kjer je potrebno. »Pred 30. leti smo to pokazali, dokazali, zmogli in danes me ta polarizacija, ta napetost ne navdušuje, je nepotrebna, ni dobro za nas kot narod in državo, da se nam mešata demokratična in revolucionarna paradigma. Da slišimo pozive k nasilju, to ne spada v Slovenijo, to ni v skladu z ustavo. To ni v skladu z našo kulturo In jaz upam, da bomo našli pot do tega, kar bo omogočalo lepo sožitje, v spoštovanju drug drugega. Vesel bi bil, če bi bili bolj veseli drug drugega in izzivi, ki prihajajo so tako pomembni, da bodo na njih lahko dogovarjali uspešno samo tisti, ki bodo stopili skupaj. Če bomo razdeljeni nam ne bo šlo.«

O tem, da se nekateri ne bodo udeležili državne proslave pa je dejal: »Slišim nekdanjega predsednika Danila Türka, da ne bo prišel, in še kdo ne bo prišel. Vprašam se, kako je potem z našim praznovanjem? Eni bi radi tudi na tem prazniku tolkli po Janši in po tej vladi. Ampak glejte, jaz bom prišel tja, ker želim praznovati in imamo kaj praznovati, ker je pod črto 30 let slovenske samostojnosti pozitiven rezultat, ki ga niso naredili samo eni ali drugi ampak smo ga naredili skupaj. Eksplodiral je šport, eksplodirala je kultura, uspešno je bilo gospodarstvo in tako naprej... Toliko stvari je nad katerimi smo lahko veseli, samo lahko ponosni, jih lahko praznujemo in 30-letnica je zame čas praznovanja in je ne bom praznoval samo 25. junija.«

Pogovor z Lojzetom Peterletom smo opravili na Brdu pri Kranju
Pogovor z Lojzetom Peterletom smo opravili na Brdu pri Kranju © ARO

Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.