Petra StoparPetra Stopar
Kraj Marijinega prikazanja (foto: Wikipedia)
Kraj Marijinega prikazanja | (foto: Wikipedia)

Medžugorje - že 40 let spovednica sveta

| 25.06.2021, 08:10 Marjana Debevec

Medžugorje praznuje 40. obletnico začetka prikazovanj. Zakaj se je njegov duh tako hitro razširil po vsem svetu in kakšne vzporednice lahko potegnemo s slovensko osamosvojitvijo?

Bilo je 24. junija 1981 ko je šest otrok iz hercegovske vasice Medžugorje prvič videlo Marijo. Ta najbolj številčna videnja se po njihovih pripovedovanjih nadaljujejo še danes. Tako takrat kot danes pa je to predvsem kraj spreobrnjenja, poudarja duhovnik Primož Krečič, ki že nekaj let preučuje medžugorsko teologijo. »Medžugorje je spovednica sveta, kot pravijo. Ko prideš tja, te potegne, moraš urediti svoj odnos z Bogom.«

Številni sadovi to potrjujejo: mnogi duhovniški poklici izhajajo prav iz Medžugorja, tam so se oblikovale razne molitvene skupine in skupnosti za pomoč ljudem v različnih vrstah stisk. »To je bil nagovor neba tedanjemu času. In je tudi danes nagovor Boga današnjemu času. Zlasti nagovor Evropi, ki je začela zapuščati Boga,« je prepričan Krečič, ki tudi v slovenski osamosvojitvi vidi veliko vzporednic z medžugorskimi dogodki.

Zgodila se je natanko deset let po prvih prikazovanjih. In kaj bi po njegovem mnenju Marija sporočila naši razklani družbi? »Mir, mir, mir. Še posebej kristjani bi morali v tej družbi delati in iskati tisto, kar nas povezuje. Obenem pa ne biti slepi pred zlom, ki je, da opozorimo na njega, da ga s postom in molitvijo razelektrimo, oz., da se mu upremo,« poudarja Krečič, ki dodaja, da hudiču ne smemo pustiti delati razkola. »To je njegov posel, on to dela. Preprosto s svojim življenjem, s svojo miselnostjo ne smemo pasti na te njegove finte in graditi tisto skupno dobro, upanje, vzgajati, se povezovati, moliti, odpuščati, da bo klima postajala vedno bolj človeku naklonjena, vedno bolj polna milosti in tudi polna upanja,« še poudarja duhovnik Primož Krečič. Pogovoru z njim lahko prisluhnete 4. julija ob 9.00.

Festival mladih
Festival mladih © župnija Medžugorje

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.