Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Razburkano morje (foto: Pixabay)
Razburkano morje | (foto: Pixabay)

Molitev je večkrat le krik

20.06.2021, 14:54 Marjana Debevec

Papež se je pred opoldansko molitvijo ustavil ob današnjem pomenljivem evangeljskem odlomku, ki prikazuje prestrašene apostole v čolnu sredi viharja, medtem ko Jezus spi. Mnogokrat tudi mi v preizkušnjah kličemo h Gospodu: Zakaj si tiho in ničesar ne storiš zame?

Včasih se nam zdi, da se utapljamo, ker se razblinjajo naši načrti ali izginja ljubezen, v katero smo polagali svoje upe, ali ko nas preplavljajo problemi in tesnobe, ali pa ko zaradi izgube službe ali nepričakovane bolezni nimamo moči, da bi šli naprej. V teh okoliščinah bi nas strah lahko popolnoma prevzel. Papež nam zatrjuje: »Jezus je na čolnu, tudi če spi. Z nami deli vse tisto, kar se nam dogaja

Od nas pa pričakuje, da ga postavimo v središče našega življenja. Njegov spanec nas nagovarja, naj se zbudimo, je dejal sveti oče. »Da bi bili Jezusovi učenci, ni dovolj verjeti, da Bog obstaja, ampak moramo vstopiti v odnos z Njim, včasih tudi povzdigniti glas in mu zaklicati. Molitev je večkrat le krik: Gospod, reši me.« Ob današnjem dnevu beguncev je spomnil, da mnogi migranti medtem ko se utapljajo, kričijo: Reši me!

Povabil nas je, naj se vprašamo, kateri so tisti vetrovi, ki butajo v naše življenje in o tem pripovedujemo Jezusu. On si želi, da se ga oklenemo in se tako rešimo v visokih valovih življenja. Vera se namreč po papeževih besedah začne takrat, ko Jezusu priznamo, da se sami ne moremo obdržati na površju, ampak potrebujemo Boga. »Ko premagamo skušnjavo, da bi se zaprli vase, ko presežemo lažno vernost, ki ne želi motiti Boga, ko kričimo k Njemu, lahko On v nas stori čudovite stvari. Gre za blago in izjemno moč molitve, ki dela čudeže.«

Tudi nas, kot apostole, Jezus vprašuje: Zakaj se bojite? Apostole je prevzel strah, ker so namesto Jezusa, gledali valove. »Tudi nam se pogosto dogaja podobno: kolikokrat smo osredotočeni na probleme, namesto, da bi šli h Gospodu in odvrgli vanj naše stiske!«. Papež nas je povabil, naj prosimo za milost vere, ki se ne utrudi iskati Gospoda.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.