Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
12. Kongres stranke SDS. Predsednik stranke SDS in predsednik vlade Janez Janša. (foto: STA)
12. Kongres stranke SDS. Predsednik stranke SDS in predsednik vlade Janez Janša. | (foto: STA)

Janezu Janši nov mandat na čelu SDS

Slovenija | 19.06.2021, 19:22 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Delegati SDS so na današnjem kongresu Janezu Janši z veliko večino podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov. Izvolili so tudi člane nadzornega odbora in izvršilnega odbora.

Janša, ki trenutno tretjič vodi vlado, ima vajeti SDS trdno v rokah od leta 1993. Je tretji predsednik SDS, ki je bila sicer ustanovljena kot Socialdemokratska zveza Slovenije, pozneje pa se je dvakrat preimenovala. V nagovoru je po izvolitvi na programsko-volilnem kongresu v Slovenskih Konjicah, v katerem se je zahvalil vsem, ki so se trudili pri organizaciji kongresa v zahtevnih razmerah, spomnil na sprejeto nosilno programsko resolucijo, v kateri so zapisali, da stranka že gleda naslednjih trideset let v prihodnost.

Ob tem je dejal, da njegova generacija sicer še ni rekla zadnje besede, vendar v naslednjih letih veliko pričakujejo tudi od mlade generacije iz Slovenske demokratske mladine (SDM). Kot je dejal, prihaja njihov čas v SDS, Sloveniji in Evropi. "Vemo da ste sposobni prevzeti ta izziv in da mu boste kos," je dejal. Ob tem je izkoristil priložnost in spomnil tudi na 11. julij in referendum, na katerem je po njegovem mnenju treba za zaščito pitne vode glasovati za. Tisti, ki bodo glasovali proti, ogrožajo zdravo pitno vodo, je dejal in pripomnil, da "so to v glavnem bolj ali manj znana imena z znanimi ozadji", ki že imajo kupljene parcele po bregovih rek, jezer in obale in jih zakon moti. Zato skušajo obrniti zadevo in ta referendum bo po njegovi oceni "tipičen primer popolnega spreobračanja dejstev". "Ker ljudje zakonov ne berejo, je naša naloga, da to resnico razširimo med svojimi sodelavci in jih nagovorimo, da glasujejo za. Mi gradimo, zato glasujemo za," je poudaril.

Ob koncu nagovora je še spomnil, da je pred njimi zahtevno delo, saj bo tudi naslednje leto v znamenju vseh mogočih volitev, zato je še nekaj mesecev časa, potem pa bo morala ekipa, ki je danes dobila priložnost v novih organih stranke, dati vse od sebe. Ker na kandidatnih listah potrebujejo veliko kandidatov, bo po njegovih napovedih vsak dobil svojo priložnost.

V svojem osrednjem kongresnem nagovoru pa je Janša spomnil, da je SDS edina stranka, ki je nastala pred osamosvojitvijo in je še v enem kosu, še vedno parlamentarna stranka in politična sila z daleč največjo podporo med volivci. Čeprav drži, da je bila v vladi le deset let, je breme odgovornosti na njo vedno padlo takrat, ko je bilo najtežje, je dodal.

Ob prihajajočem prazniku se je dotaknil primerjave med Slovenijo pred 30 leti in danes, ki kaže, da je bil premik velikanski, večji kot kadarkoli doslej v njeni zgodovini. Kot je dejal, gre za podvig generacije, za katerega lahko vsi skupaj upamo, da bo trajen. V SDS jih prepiri ne zanimajo. "Če nas napadajo, se znamo braniti, o tem nihče ne dvomi. Smo močnejši kot kadarkoli, a naš pogled je usmerjen v prihodnost," je dejal predsednik največje vladne stranke.

Izpostavil je tudi nekatere načrte oz. projekte, med katerimi so zakon o gradbeništvu, ki odpravlja številne birokratske ovire, informativni izračun družinskih prejemkov, elektronska osebna izkaznica, možnost opravljanja upravnih storitev prek spleta, digitalizacija notarskih storitev. Naslovili bodo tudi spremembe v izobraževanju, ki naj bo vseživljenjsko. Med drugim načrtujejo tudi digitalni bon, ki bo spodbujal učenje digitalnih veščin.

Za vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca je bila podpora Janševi izvolitvi, tudi glede na pobude s strani odborov, pričakovana. "Vedno je bilo nekaj glasov proti, tako tudi letos, vendar plebiscitarna podpora prisotnih. Mi smo veseli tega rezultata, sprejetja vseh resolucij in današnje razprave," je dejal v izjavi za medije po koncu kongresa.

Delegati so na 12. kongresu stranke namreč sprejeli tudi pet programskih resolucij, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. Resolucije med drugim naslavljajo težave mladih in potrebe starejših ter prepoznavajo potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerjajo napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopu do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine. Obravnavali so tudi resolucijo z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, v kateri opozarjajo na nevarnost ekstremistov in Levice. Besedilo je v minulih tednih dvignilo precej prahu, predvsem z oceno, da lahko zaostrovanje razmer vodi v obnovitev državljanske vojne.

"Želeli smo opozoriti, da bi prosto delovanje protisistemskih gibanj, strank lahko ogrozilo ali pripeljalo do večjih političnih konfliktov ali celo državljanske vojne. Tega si mi ne želimo, to je bilo le opozorilo," je v predstavitvi resolucije pojasnil evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver Zver. Kot je dodal, so nekateri mediji to navedbo v preteklih tednih zlorabili, zato so v nekaterih strankinih odborih predlagali, da se izognejo tej dikciji, a so delegati to z veliko večino zavrnili.

 

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...