Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Z grafiti popisana izložba Zavoda Iskreni. (foto: STA)
Z grafiti popisana izložba Zavoda Iskreni. | (foto: STA)

Domovina: Politiki in mediji Zavod Iskreni sesuvali neupravičeno

Politika | 11.06.2021, 12:17 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Komisija za preprečevanje korupcije v postopku ugotavljanja nasprotja interesov pri izvedbi javnega razpisa na ministrstvu za delo, na katerem je finančna sredstva pridobil tudi Zavod Iskreni, ni ugotovila kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. "Spomnimo, zaradi sredstev, ki jih je na razpisu prejel Zavod za kulturo življenja Iskreni, kjer je pred ministrovanjem kot prostovoljec delal tudi zdajšnji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, so se te nevladne organizacije lotili politiki leve opozicije in mediji, posledica česa je bil tudi vandalski napad na njene prostore v središču Ljubljane ter nedavno zažiganje novega tednika Domovina, objavljeno v skupini v podporo Ivanu Galetu," so zapisali na portalu Domovina.

"Komisija je v postopku pridobila in preučila obsežno dokumentacijo, povezano z izvedbo razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcem zaradi epidemije covida-19 in zmanjševanje njenih posledic. Na podlagi pridobljenih pojasnil in dokumentov je razvidno, da je bila edina vloga ministra v tem postopku podpis sklepa o začetku postopka in imenovanju članov strokovne komisije, ki so ga pripravile strokovne službe in jim je v celoti sledil," so v sporočilu za javnost zapisali na KPK.

Kot so pojasnili, se zgolj s tem ravnanjem minister za delo družino socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ni mogel znajti v okoliščinah nasprotja interesov. To se lahko namreč presoja samo v konkretnih uradnih dejanjih uradne osebe, v danem primeru pa je komisija presojala tudi aktivnosti ministra v konkretnem postopku javnega razpisa.

Ime Zavoda Iskreni oprano, a kaj to pomaga, ko te zagrabi, zmelje in izpljune medijsko-politična mašinerija - komentar na portalu Domovina.je

Zgodbe Zavoda Iskreni, civilnodružbene organizacije, ki se ukvarja s svetovanjem, pomočjo, programi za družine in ljudi v stiski, ni potrebno posebej predstavljati. O njegovi “skorumpiranosti” ter “mračnjaških vrednotah” ste od “progresivnega” in “strpnega” dela slovenskih politikov in medijev v začetku leta naposlušali.
Novica o tem, da KPK ni ugotovila navzkrižja interesov pri razpisu ministrstva za delo danes na MMC RTV Slovenija tri ure po objavi vesti

Iskreno je treba povedati, da se je politični in medijski masaker nad zavodom, ki je tudi izdajatelj medija Domovina, zgodil po naključju – rezultati razpisa so namreč sovpadli z neuspelim poskusom rušenja desnosredinske vlade preko konstruktivne nezaupnice – politični fiasko okoli tega pa so levi politiki s pomočjo njihovih medijev zakrili s kreacijo nove afere. In kaj je priročnejšega, kot da ti pod roke uleti stari sovražnik – v obliki nekega manjšega, pogrešljivega zavod katoliških nazorov, ki za seboj nima močne in vplivne družbene mreže, ki bi ga lahko zaščitila (kot jo imajo denimo levičarske nevladne organizacije).

Prepričani smo lahko, da so politiki, pa tudi prekaljeni medijski manipulatorji, od začetka vedeli, kakšen bo formalno-pravni epilog te zgodbe. Ampak njih je zanimala samo politična korist v boju proti osovraženi oblasti. In priznati jim je treba, da so priložnost izželi kolikor je šlo. Nekoliko so se umirili šele, ko je njihovo podpihovanje in hujskaštvo pripeljalo do fizične skrunitve prostorov Zavoda Iskreni s posprejanimi kljukastimi križi in napisom “korupcija”.

Kaj je vse to pomenilo za prostovoljce, predvsem pa prostovoljke, ki delujejo v okviru Zavoda in niso vajene takšnega javnega tretmaja, raje ne povemo. Nekaj o tem in o vseh političnih in medijskih manipulacijah, ki so spremljali to fiktivno afero, smo pisali sproti in če ima kdo željo in želodec obujati spomine, je vse zbrano na tem mestu.

Kot v podobnih primerih medijskih umorov, ki jih v slovenski politični zgodovini ne manjka, je danes jasno, da madež z imena zavoda ne bo nikoli izbrisan. Kako bi bil, ko pa so bili ljudje o tem iz medijev neprestano posiljevani nekaj tednov, informacija o epilogu zgodbe, ki jo je podala KPK, pa je povsem postranska dnevna novica, ki je denimo na MMC RTV Slovenija tri ure po objavi zakopana nekje desno spodaj na strani (slika). Verjetno ni odveč povedati, da je bil Zavod Iskreni januarja in februarja (v negativnem smislu) redno aboniran na naslovnici tako javnega kot drugih medijev.

Kljub temu pa člani, prostovoljci zavoda Iskreni ne pristajajo na vlogo žrtve in pokončno delujejo naprej. Pri tem se zahvaljujejo vsem, veliko vas je bilo, ki ste jim v težkih časih izrekli svojo podporo – pravijo, da jih izkušnja še zdaleč ni ubila, temveč utrdila v prepričanju in veri v svoje plemenito poslanstvo.

Vir: Domovina.je

Politika, Sociala
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...