Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo: jabolko, med, maslo in mleko. Brez kruha ne bo šlo.  (foto: nasasuperhrana.si)
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo: jabolko, med, maslo in mleko. Brez kruha ne bo šlo. | (foto: nasasuperhrana.si)

Jutri vendarle 10. Tradicionalni slovenski zajtrk

Novice | 10.06.2021, 14:41 Robert Božič

Pod geslom »Zajtrk s sadjem – super dan!« se bo jutri v številnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah po Sloveniji vendarle zgodil 10. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je novembra zaradi korona razmer odpadel, oziroma so ga starši skupaj z otroci zaznamovali v domačem okolju.

Spomnimo. 25. novembra lani, so šolarji o tematikah, ki so povezane s slovensko hrano in dobrobitmi, ki jih prinaša redno uživanje zdravega zajtrka, govorili prek spletnih povezav, saj je šolanje potekalo na daljavo. Pri tem so se z inovativnimi pristopi izkazali učiteljice in učitelji, ki so preko otrok animirali tudi starše.

Na Radiju Ognjišče smo takrat v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo in Slovensko Karitas izvedli dobrodelno akcijo in z zajtrkom razveselili varovance in stanujoče v materinskih domovih, varnih hišah, hišah za brezdomce, in terapevtskih skupnostih, kmetijsko ministrstvo pa je kar 4.800 kilogramov jabolk namenilo zdravstvenim delavcem in bolnikom v naših bolnišnicah.

Jutri bodo naši otroci v šolah za zajtrk jedli kruh, maslo, med, mleko ter sveže ali suho sadje. Vsa živila bodo, kot vedno pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku, slovenska. Vzgojno-izobraževalne ustanove so bile povabljene, da živila poiščejo pri bližnjih kmetih in čebelarjih, ministrstvo pa jim bo tudi letos povrnilo stroške teh nakupov.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pa si želijo, da bi te navezave kratkih verig oskrbe s slovensko hrano postale stalna praksa v obojestransko zadovoljstvo, predvsem pa dobrobit naših otrok. Kmete vabijo, da ponudbo svojih pridelkov in izdelkov objavijo na portalu Dobrote slovenskih kmetij. Vpis jim omogoči, da se njihova ponudba takoj znajde v vseh sistemih, ki so zainteresirani za v Sloveniji pridelano hrano. Več boste lahko slišali v jutrišnji rubriki Minuta za kmetijstvo in podeželje.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...