Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Duhovnik Martin Golob (foto: Rok Mihevc)
Duhovnik Martin Golob | (foto: Rok Mihevc)

Sveti Duh kot del zobne paste Aquafresh, banka polna denarja in dober avto v garaži

Za življenje | 24.05.2021, 11:50 Rok Mihevc

Kako Sveti Duh lahko bogati in usmerja naše življenje ter zakaj njegove darove ne smemo “pustiti v škatli”, je bila osrednja misel tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina Goloba.

Brez binkošti si se še danes skrivali v katakombah

Binkošti oz. praznik Svetega Duha je pomemben praznik, ker je to tudi rojstni dan Cerkve. Če ne bi bilo binkošti, bi se še vedno skrivali v kakšnih katakombah, je v oddaji povedal Martin Golob, ki pravi, da si brez Svetega Duha ne bi upal niti pogovarjati v takšnih oddajah in drugih medijih. "Tudi sam spoznavam, da Sveti Duh deluje v našem življenju, če se mu pustiš voditi, njemu na čast moliš in ga prosiš. To je delovanje binkošti. To, da je Sveti Duh med nami, ni neka fraza, ampak ta deluje zelo močno in različni so njegovi duhovi in karizme, zato je tudi naša Cerkev tako različna."

Celoten pogovor z Martinom Golobom

Tri barve v isti tubi ...

Sveti Duh je kot veter, konkretno razloži v oddaji. Ne vidiš ga, lahko pa čutiš njegovo delovanje. "Če veter piha, odnaša listje, premikajo se drevesa ... Duha kot takega ne vidiš, vidiš pa posledice in njegovo delovanje." Zelo nazorno Golob pojasni tudi povezavo med Očetom, Sinom in Svetim Duhom. "Mi verjamemo v enega Boga, ki se razodeva v treh osebah in med njimi je popolna enost. Včasih rečem, da je to tako kot zobna pasta Aquafresh, tri barve v isti tubi. Bog Oče, ki vse ustvarja in po katerem je vse nastalo, Sin, ki nas odrešuje in zveliča in Sveti Duh, ki nas posvečuje."

Jezik ljubezni, jezik bližnjega, jezik Boga razume vsak na tem svetu.

Sodobni kristjan obvlada vsebino, se drži reda, ne zna pa živeti v polnosti

Darovi in zakramenti, ki jih prejemamo, niso "za šparat" in gledati, ampak za uporabljati, spodbuja Martin Golob. "Velikokrat prejmemo darove in jih damo v eno škatlo." Meni, da je problem sodobnega kristjana to, da ne vemo, kaj bi delali z zakramenti in Svetim Duhom. "Obvladamo vsebino, znamo se držati enega reda, premalokrat pa znamo življenje pretopiti oz. uporabljati v vsej polnosti. Kot če bi dobil dober avto in bi ga imel v garaži za gledati. Take zadeve so za voziti, uporabljati, uživati, pomagati ..." Ta praznik binkošti Golob vidi tudi kot drzno držo Cerkve, ki črpa strast iz Svetega Duha "in se pojavlja s svojim unikatnim sporočilo, da zre v Kristusa in z veseljem brez strahu ali osmešenja in predsodkov stopi pred svet in pove, da je Kristus vstal in da gremo pogumno naprej proti večnosti."

Kristjani imamo toliko enega duhovnega orožja v rokah ...

Darove Svetega Duhova lahko spravimo, lahko pa iz njih živimo. "Z darom modrosti se izogneš pastem, dar umnosti ti pomaga, da razumeš Božjo besedo in Božje nagibe, dar sveta ti pomaga pravilno svetovati. Z darom moči lahko premaguješ skušnjave, dar pobožnosti pa pomeni, da živiš po Bogu, da svoje srce oblikuješ po Božje. Dar strahu Božjega ti da spoštovanje, tako kot imaš spoštovanje do očeta, ko se prikloniš, ne da otopiš..." Za vsako stvar pa je potreben čas, odprtost, molitev, potrpežljivost, trening, pravi naš sogovornik. "Ne da to pozabiš, ampak se v ključnih trenutkih spomniš na te darove in prosiš za njih. Kristjani imamo toliko enega duhovnega orožja v rokah, ki ga premalo uporabljamo. Kot bi imeli polno banko denarja za gledati. Tako kot ekonomisti pravijo, da se mora denar obračati, tako moramo tudi mi zakramente uporabljati in živeti."

Obvladamo vsebino, znamo se držati enega reda, premalokrat pa znamo življenje pretopiti oz. uporabljati v vsej polnosti. Kot če bi dobil dober avto in bi ga imel v garaži za gledati.

In če živiš darove Svetega Duha, potem postajaš poln tudi njegovih sadov. Pri tem Golob opozori, da se jih včasih ne vidi, sploh če beremo kakšne statistike pastoralnih služb in se sprašujeeš, kje so sadovi, kje so starši, mladinske skupine in kaj se je zgodilo. "A so ljudje okoli nas, ki imajo čudovite duhovne sadove, ki pritegnejo in pripeljejo kristjana, ga naredijo za misijonarja. Ti sadovi iz njega kar dišijo in ljudje jih začutijo."

Več pa v posnetku oddaje!

 

 

Za življenje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...