Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ob predpostavki 40 let delovne dobe se lahko moški upokojijo z 58. letom, ženske pa s 57. letom (foto: Tim Mossholder / Unsplash)
Ob predpostavki 40 let delovne dobe se lahko moški upokojijo z 58. letom, ženske pa s 57. letom | (foto: Tim Mossholder / Unsplash)

Upokojevanje in pokojnine

Svetovalnica | 18.05.2021, 13:23 Mirjam Judež

V oddaji smo se posvetili upokojevanju in pokojninam. Z letošnjim letom je začel veljati zakon o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je Državni zbor sprejel septembra lani, s 1. majem pa je v veljavo stopila še ena novela zakona. Ta zakonodaja se hitro spreminja … Pravice, izračuni, pogoji, o vsem tem smo govorili z direktorjem Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijanom Papežem: »Moram priznati, da nikoli v 16-ih letih, odkar sem na položaju, ni bilo v tako kratkem času toliko bistvenih sprememb.« Naš gost je odgovarjal tudi na številna vprašanja poslušalcev. Pogovor je vodila Tanja Dominko.

V spodnjem članku je le nekaj točk, ki jih je podčrtal naš gost, konkretnim primerom poslušalcev in poslušalk ter odgovorom predsednika ZPIZ-a pa lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

S 1. januarjem letos ZPIZ-2 ureja dokupljeno dobo do 31. 12. 2012, da se šteje kot pokojninska doba brez dokupa za tiste, ki se upokojijo po ZPIZ-2 oz. delovna doba za tiste, ki se ali so se upokojili po ZPIZ-1. "Višje pokojnine bo dobilo od pet tisoč do šest tisoč upokojencev."

S 1. 5. letos se uporablja zakon ZPIZ-2i, kar je za širši krog upokojencev. "Kar 100.000 upokojencev bo z majem dobila višjo pokojnino, najnižja pokojnina se bo dvignila na 279 €. Nekaterim se bo kar poznalo, saj so se prej najnižje pokojnine gibale med 229 € in 260 €. So pa pokojnine tudi nižje. Sorazmerni del pokojnin dobijo tisti, ki so zelo malo časa prebili v Sloveniji in imajo odmero sorazmerno glede na doseženo dobo. Ta znesek je lahko tudi nižji od 200 €. Tudi družinske in vdovske pokojnine za ožji obseg pravic so nižje kot 279 €." Kot je povedal direktor Papež, je znašala najvišja izplačana pokojnina v mesecu marcu 3.148 €. "Gre za osebo, ki je skoraj 60 let vplačevala v sistem in ker glede odstotka pokojnina ni omejena navzgor, ampak z najvišjo pokojninsko osnovo, lahko pride do takega izplačila."

Direktor papež je ponovil veselo novico za upokojence, da se zagotovljena pokojnina dvigne na 620 € in da je teh upravičencev največ. Po ZPIZ-2i se skrajša obdobje uveljavljanja višjega odmernega odstotka za moške. "Prehodno obdobje zanje se ne bo končalo leta 2025, ampak 2023. Za tiste, ki se bodo upokojevali v naslednjih dveh letih, bo odmerjeni odstotek za 40 let pokojninske dobe naslednje leto 61,5 %, leta 2023 bo 63,5 %, letos je ta odstotek 59,5. To je kar občutna razlika. Tudi ostali odstotki za ostala leta dobe se povečujejo."

Naš gost je bil direktor ZPIZ Marijan Papež
Naš gost je bil direktor ZPIZ Marijan Papež © Tanja Dominko

Če imajo ženske 40 let delovne dobe, se lahko upokojijo šele s 57. letom, moški pa z 58. letom. "Če bodo gospe (ali gospodje) delale tudi po izpolnjenih pogojih za upokojitev, lahko uveljavljajo 40 % pokojnine. Mi damo vsem, ki so v koledarskem letu stari 58 let, izračun predvidene višine pokojnine in pogojev. To delamo v 2. polovici leta, takrat so že znani dokončni količniki in je bolj objektivna slika. Preko spleta lahko oddate vlogo za izračun pogojev. Na spletni strani imamo aplikacijo, kjer ni potreben digitalni certifikat. Na ZPIZ najdete obrazec, pošljete in dobite povratno informacijo tudi preko eVročitve ali fizične vročitve."

Papež svetuje, da če nameravate nadaljevati z delom po izpolnitvi pogojev za upokojitev, vložite zahtevo za 40 % nadomestilo pokojnine že prej, saj se naslednji dan od dane vloge lahko upošteva ta zahtevek. Če pa se boste upokojili, vložite zahtevo za upokojitev vsaj kak mesec prej.

Če se nekdo odloči pri 40 % nadomestilu pozneje za znižanje starostne meje, to ne pomeni, da ko dopolni 60 let, se ne more odločiti npr. za odmerni odstotek. Ni še vse zacementirano: "Takrat se lahko znova preračuna, ali je ugodnejše znižanje starostne meje in ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa ali navadno vrednotenje in odmerni odstotek. Če pa ima npr. 3 otroke, se ne more odločiti, da dva izkoristi za znižanje, enega pa za odmerni odstotek. Ena oseba ne more kombinirati. Če pa sta mati in oče, si otroke lahko razdelita, kot pri dohodnini."

V teh časih smo ugotovili, da imajo stranke občutek, da če se bodo osebno oglasile na Zavodu, si bodo uspele izboriti višjo pokojnino. To ne drži.

Gre lahko kmet dve leti pred upokojitvijo na Zavod za zaposlovanje? "Če je zavarovan kot kmet, če ima s. p. ali je samostojni zavezanec, se lahko prijavi pri nekomu drugemu in gre iz tistega naslova na Zavod za zaposlovanje."

Več pa v posnetku oddaje.

Svetovalnica
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...