Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Maša za domovino na Kredarici (foto: ARO)
Maša za domovino na Kredarici

Spominjamo se, 4. maj

04.05.2021, 14:25 Tone Gorjup

Na današnji dan 1876 je v Okoníni umrl pesnik in duhovnik Valentin Oróžen. Bogoslovje je študiral v Celovcu in Št. Andražu na Koroškem.

Po posvečenju je služboval v različnih žunijah lavantinske škofije. V semenišču je bil Slomškov učenec. Od njega se je navzel rodoljubja. V Slomškovem Ahácelnu leta 1833 najdemo prvo Orožnovo pesem Spomlad. Njegove pesmi so preproste, prisrčne, nekatere precej živahne; ljudje so jih sprejeli za svoje. Med njimi so: Moje želje, Vse mine, Lastavici slovo, Očetova roka, Pri zibeli, Veselje Štajerca, Napitnica in druge.

4. maja 1884 je v Ljubljani umrl škof Janez Gogala. Za ljubljanskega škofa je bil imenovan 19. aprila, a je umrl še preden sta prišli pisni imenovanji z Dunaja in Rima.

Na današnji dan leta 1927 je na Dovjem umrl planinec in skladatelj Jakob Aljaž - triglavski župnik. Pospeševal je gradnjo planinskih koč in potí po Julijskih Alpah. Za 5 goldinarjev je kupil ozemlje na vrhu Triglava in tam postavil Aljažev stolp. Izdal je Slovensko pesmarico. Med njegovimi skladbami je tudi Oj, Triglav, moj dom. Njegovo kapelico Lurške Marije na Kredarici so po vojni uničili, zdaj pa tam stoji kapelica Marije Snežne.

O tem, zakaj kapelica, je Jakob Aljaž zapisal: „Ustregel sem ne le duhovnom, ampak tudi mnogim turistom, da sem napravil na Kredarici zraven hiše tudi malo, pa lično kapelico, v kateri se lahko mašuje. Prostora imajo v njej mašnik in kakih pet ljudi; drugi stoje lahko med mašo zunaj pred vratmi. Nad vratmi je v marmornati plošči napis: Ave Maria, gratia plena. Kapela je priporočena Lurški Materi Božji. Bohinjke iz Velega Polja so pozneje milo prosile, naj bo kapela posvečena Mariji Snežnici, kar ima lep pomen; pa bilo je prepozno.“

4. maja leta 1945 je na Turjaku umrl umetnostni zgodovinar in likovni kritik France Mesesnél. Raziskoval je slovensko slikarstvo od Wolfa do impresionistov.

Na današnji dan 1971 je v Mariboru umrla dramska igralka Miléva Zakrájšek. Pravi razcvet je doživela po koncu druge vojne kot interprétka materinskih likov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...