Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Maša za domovino na Kredarici (foto: ARO)
Maša za domovino na Kredarici

Spominjamo se, 4. maj

| 04.05.2021, 14:25 Tone Gorjup

Na današnji dan 1876 je v Okoníni umrl pesnik in duhovnik Valentin Oróžen. Bogoslovje je študiral v Celovcu in Št. Andražu na Koroškem.

Po posvečenju je služboval v različnih žunijah lavantinske škofije. V semenišču je bil Slomškov učenec. Od njega se je navzel rodoljubja. V Slomškovem Ahácelnu leta 1833 najdemo prvo Orožnovo pesem Spomlad. Njegove pesmi so preproste, prisrčne, nekatere precej živahne; ljudje so jih sprejeli za svoje. Med njimi so: Moje želje, Vse mine, Lastavici slovo, Očetova roka, Pri zibeli, Veselje Štajerca, Napitnica in druge.

4. maja 1884 je v Ljubljani umrl škof Janez Gogala. Za ljubljanskega škofa je bil imenovan 19. aprila, a je umrl še preden sta prišli pisni imenovanji z Dunaja in Rima.

Na današnji dan leta 1927 je na Dovjem umrl planinec in skladatelj Jakob Aljaž - triglavski župnik. Pospeševal je gradnjo planinskih koč in potí po Julijskih Alpah. Za 5 goldinarjev je kupil ozemlje na vrhu Triglava in tam postavil Aljažev stolp. Izdal je Slovensko pesmarico. Med njegovimi skladbami je tudi Oj, Triglav, moj dom. Njegovo kapelico Lurške Marije na Kredarici so po vojni uničili, zdaj pa tam stoji kapelica Marije Snežne.

O tem, zakaj kapelica, je Jakob Aljaž zapisal: „Ustregel sem ne le duhovnom, ampak tudi mnogim turistom, da sem napravil na Kredarici zraven hiše tudi malo, pa lično kapelico, v kateri se lahko mašuje. Prostora imajo v njej mašnik in kakih pet ljudi; drugi stoje lahko med mašo zunaj pred vratmi. Nad vratmi je v marmornati plošči napis: Ave Maria, gratia plena. Kapela je priporočena Lurški Materi Božji. Bohinjke iz Velega Polja so pozneje milo prosile, naj bo kapela posvečena Mariji Snežnici, kar ima lep pomen; pa bilo je prepozno.“

4. maja leta 1945 je na Turjaku umrl umetnostni zgodovinar in likovni kritik France Mesesnél. Raziskoval je slovensko slikarstvo od Wolfa do impresionistov.

Na današnji dan 1971 je v Mariboru umrla dramska igralka Miléva Zakrájšek. Pravi razcvet je doživela po koncu druge vojne kot interprétka materinskih likov.

Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...