Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
V spomin Matej Hubad (foto: Cerkveni Glasbenik)
V spomin Matej Hubad | (foto: Cerkveni Glasbenik)

Spominjamo se, 2. maj

Spominjamo se | 02.05.2021, 11:11 Tone Gorjup

2. maja 1937 je v Ljubljani umrl dirigent in glasbeni pedagog Matej Hubád, doma iz Skaručne.

Gimnazijo je končal v Ljubljani. Študij prava v Gradcu je opustil in odšel na Dunaj, kjer je na konservatoriju študiral harmonijo in kontrapunkt pri Antonu Brucknerju; študiral je še orgle, klavir in solopetje. Po vrnitvi domov je poučeval na šoli Glasbeni matice, kjer je vzgojil večino slovenskih opernih in koncertnih pevcev pred 1. svetovno vojno in po njej. Nekaj let je bil upravnik Opere. Pod njegovim vodstvom je zbor Glasbene matice doživel umetniški razcvet.

Sin Samo Hubad je v oddaji naš gost o svojem očetu Mateju med drugim povedal:Diplomiral je iz solopetja. Imel je pa po pripovedovanju ta dar, da je bi sposoben v zboru vsakogar naučit pet. Tako da je posameznikom, sopranu, atlu, tenorju in basu pokazal nek način petja - za katerega nisem nikdar slišal - da so pridobili tehnično sposobnost neverjetnih razsežnosti. Poleg tega je študiral kompozicijo pri Brucknerju. Izučil se je na Dunaju in ko berem kritike iz tiste dobe, so nekatere: Čemu ne obrdžimo takega človeka na Dunaju, ker bi ga potrebovali.“

2. maja 373 je v Aleksandríji umrl škof in cerkveni učitelj sv. Atanázij, učenec sv. Antona puščavnika; napisal je njegov življenjepis. Sodeloval je na koncilu v Niceji.

2. maja 1721 se je v Ljubljani rodil gospodarstvenik, mecén in duhovnik Peter Pavel Glavár. Študiral je v Gradcu, kjer se je seznanil z naukom francoskih ekonomistov in fiziokratov. Leta 1744 je postal najemnik maltéškega gospostva v Komendi, kaplan in zatem župnik. Bil je priljubljen med podložniki.

Postavil je šolo in beneficialno hišo, v kateri je ohranjena njegova knjižnica. V Túnjicah je zidal novo cerkev sv. Ane. Glavar je bil v tesnih stikih z domačimi umetniki. Leta 1766 je kupil grad Lánšprež in se posvetil kmetijstvu, zlasti čebelarstvu in prosvetljevanju ljudstva.

Na današnji dan 1852 se je v Mestínju rodilpripovednik, urednik in literarni zgodovinar Jakob Sket. Njegovo najboljše literarno delo je povest Miklova Zala.

Na današnji dan 1995 je papež Janez Pavel II. objavil apostolsko pismo Luč z Vzhoda. V njem je poudaril željo, da bi luč krščanskega Vzhoda obsijala tudi Zahod.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...