Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Šmarnice (foto: Peggy Choucair / Pixabay)
Šmarnice | (foto: Peggy Choucair / Pixabay)

Spominjamo se, 1. maj

Spominjamo se | 01.05.2021, 12:10 Tone Gorjup

Že v 16. stoletju je mesec maj povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. stoletja in je dobila ime po šmarnicah, ki cvetijo v tem času.

1. maja 1913 se je v Višnji gori rodil literarni zgodovinar, kritik in publicist Martin Jévnikar. Urejal je Primorski biografski leksikon in zanj veliko napisal.

Na današnji dan 1963 je v Ljubljani umrl klasični filolog in prevajalecAnton Sovrè. Prevedel je tudi Homerjevi Ilijado in Odisejo ter Avguštinove Izpovedi.

Na današnji dan 1990 je Slovenska pokrajinska škofovska konferenca ustanovila Slovensko Karitas. Ta uresničuje karitativno in socialno poslanstvo krajevne Cerkve.

1. maja 1995 je v Ljubljani umrl bibliotekar in zgodovinar Miloš Rybař. Bil je vodja stvarnega kataloga v NUK-u, predavatelj knjižničarstva in latinščine, dober poznavalec liturgičnega obredja, dokumentov s cerkvenega področja … Urejal je liturgični del koledarja Mohorjeve družbe. Bil je član Evropskega centra za raziskovanje verskih kongregacij in redov pri univerzi v Saint Etiennu.

Na današnji dan 2011 je papež Benedikt XVI. svojega predhodnika Janeza Pavla II. razglasil za blaženega in določil, da se njegov god obhaja 22. oktobra. Slovesnost beatifikacije, pri kateri se je zbralo nekaj manj kot dva milijona ljudi, je potekala na Trgu Sv. Petra. Benedikt XVI. ob tem dejal: „Mi smo sprejeli želje in prošnjega našega brata kardinala brata kardinala Agostina Vallinija, našega generalnega vikarja za rimsko škofijo, mnogih drugih bratov v škofovstvu ter številnih vernikov, zato po posvetovanju s kongregacijo za zadeve svetnikov, s svojo apostolsko oblastjo dovoljujemo, da se Božji služabnik Janez Pavel drugi odslej imenuje blaženi in se njegov praznik na krajih in v skladu s pravnimi določili, obhaja vsako leto 22. oktobra.“

Le tri leta po beatifikaciji je papež Frančišek Janeza Pavla II. razglasil za svetnika.

Spominjamo se
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...