Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kampanja Cepimo se (foto: NIJZ)
Kampanja Cepimo se | (foto: NIJZ)

Začela se je kampanja Nalezimo se dobrih navad - cepimo se

Slovenija | 28.05.2021, 16:23 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V Ljubljani se je tudi na terenu začela informativna in ozaveščevalna kampanja Nalezimo se dobrih navad - cepimo se. Posamezniki bodo na stojnicah v mestu lahko dobili še dodatne informacije o prijavi na cepljenje, cepljenju in možnih neželenih učinkih, je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Kampanja se bo po današnjem dnevu selila po vsej Sloveniji, sprva po večjih mestih, nato pa tudi po preostalih manjših krajih. Prostovoljci, študenti medicine, bodo na stojnicah ljudem na voljo za razjasnitev morebitnih dvomov, nudili pa bodo tudi tehnično pomoč pri prijavi na cepljenje proti covidu-19, saj se po besedah Logarjeve še vedno pojavljajo težave pri prenosu podatkov v nov sistema za prijavo na cepljenje. Prostovoljcem pa se bodo na stojnicah pridružili tudi predstavniki stroke, vlade ter posameznih lokalnih skupnosti.

Kot je ob tem izpostavil minister za zdravje Janez Poklukar, je cilj kampanje nagovoriti vsakega prebivalca v Sloveniji, ki se še ni odločil za cepljenje ali ima dvome in vprašanja. »Z odločitvijo za cepljenje lahko kot družba dokažemo, da verjamemo v stroko, da je naš cilj medgeneracijska solidarnost in da bomo skupaj z majhnimi dejanji sočutja premagali to epidemijo,« je še poudaril Poklukar.

Cepljenje je najbolj učinkovit način za zajezitev širjenja covida-19, kar pomeni, da lahko s tem dosežemo, da bomo ukrepe ob zadostni precepljenosti, postopoma sproščali, je še ponovno opomnila Logarjeva, ki tudi ocenjuje, da je cepiva toliko, da se bodo lahko cepili vsi, ki to želijo.

Glede na zadnje podatke je bilo s prvim odmerkom cepljenih 653.310 oseb, z vsemi odmerki 381.619.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.