Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mirko Krašovec (foto: ARO)
Mirko Krašovec | (foto: ARO)

Krašovec: Umetno povzročena afera na račun Nadškofije Maribor je konstrukt

Slovenija | 25.05.2021, 14:28 Alen Salihović

Po desetih letih od začetka finančne afere na račun Nadškofije Maribor in ob koncu vseh sodnih postopkov, na katerih je bil oproščen, je pred medije stopil nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec. Podrobno je spregovoril o tem, da je bil v sodne mline vključen čisto po krivici ter da sosledje dogodkov in dokumentacija kažeta, da so afero skovale interesne skupine nelojalnih poslovnih partnerjev iz Slovenije, Italije in Vatikana.

Finančna zgodba z nadškofijo Maribor in Zvonovoma holdingoma je v ospredje prišla s pomočjo članka v enem od italijanski medijev z naslovom »Sveti bankrot«, ki je 20. januarja 2011 pomenil mejnik med reševanjem in rušenjem Zvonov holdingov. »Cilj je bil preprečiti reševanje, krizo zlorabiti v svoje zlobne namene,« je povedal. Dodal je, da je v drugi polovici leta 2010 bilo za rešitev Zvonov holdingov pripravljenih več rešitev, »a so nelojalni poslovni partnerji s konstruktom članka »Sveti bankrot« preprečili vsako realizacijo«.

»Načrtno so zastrupljali javno mnenje in s pomočjo NLB očitno začeli zasledovati cilj, da Zvona holdinga spravijo v stečaj. Z manipulativnimi dezinformacijami je članek usodno oslabil pogajalsko pozicijo Zvonov holdingov in celotne Cerkve v Sloveniji,« poudarja Krašovec.

Velimir Cugmas, Mirko Krašovec in Bogomir Kovač
Velimir Cugmas, Mirko Krašovec in Bogomir Kovač © ARO

Dodal je, da sta bila glavna oškodovanca v tej aferi Nadškofija Maribor, ki je kot glavni delničar moralni in finančni oškodovanec ter mali delničarji, ki so postali delničarji na podlagi certifikatov.

»Vedno bolj pa se tudi kaže, da je tisti članek nastal v Sloveniji, skupaj s partnerji v Italiji in mogoče še s kakimi nelojalnimi sodelavci v vatikanski banki.« O imenih Krašovec danes ni želel govoriti, bo pa številne stvari popisal v knjigi za katero je prispeval 600 strani.

Krašovčev odvetnik Velimir Cugmas je opozoril, da je bil njegov klient v zgodbo vključen brez utemeljenih razlogov, zgolj na osnovi napačno usmerjenega javnega mnenja in konstruktov tožilcev, pa tudi krivega pričanja nekaterih prič.

Pred današnjo novinarsko konferenco se je s pismom podpore Krašovcu oglasil tudi nadškof Alojzij Cvikl, ki je bil v celoti seznanjen z današnjim gradivom, ki ga je Krašovec predstavil na novinarski konferenci. »To je v vsakem primeru pismo podpore. Nadškof Cvikl je posebej poudaril, da je to naša skupna zadeva. Mi smo zdaj edini, enotno nastopamo in v tej edinosti bomo zdaj marsikaj tudi lahko dosegli, tudi v prihodnje v dobro ljudi,« pa je za Radio Ognjišče še dejal Krašovec.

V nastajanju je tudi knjiga o finančni zgodbi Nadškofije Maribor, stečaju Zvonov holdingov in nasploh ekonomski politiki v času finančne in gospodarske krize. Poleg Mirka Krašovca kot glavnega avtorja sodelujejo trije soavtorji Jože Mencinger, Štefan Špilak in Bogomir Kovač.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...