Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveti papež Janez Pavel II. (foto: Romarski urad Brezje)
Sveti papež Janez Pavel II. | (foto: Romarski urad Brezje)

Svetnik je najprej poromal k Mariji Pomagaj na Brezje

| 16.05.2021, 17:11 Alen Salihović

17. maja, bo minilo 25 let od obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Pri nas je ostal do 19. maja. Pot z letališča Brnik ga je naprej vodila k Mariji Pomagaj na Brezje, kjer je bila danes slovesnost, ki so jo pripravili v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču v sodelovanju poljskim veleposlaništvom v Sloveniji. Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof Jean-Marie Speich. Ob oltarju so se mu pridružili rektor svetišča na Brezjah p. Robert Bahčič, rektor bazilike in gvardijan frančiškanskega samostana, ki je pred četrt stoletja sprejel papeža pred baziliko, p. Ciril Alojz Božič ter p. Vito Muhič, vojaški kaplan.

Nuncij pred podobo Marije Pomagah
Nuncij pred podobo Marije Pomagah © Romarski urad Brezje

Pred začetkom svete maše so duhovniki v procesiji pred kip svetega Janeza Pavla II. prinesli cvetje, venec je položil tudi poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki. Svete maše so se udeležili vidni predstavniki države, med njimi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, minister za obrambo Matej Tonin, poslanca NSi in SDS Andrej Černigoj in Alenka Jeraj, notranji minister v času papeževega obiska Andrej Šter, nekateri župani ter člani diplomatskega zbora.

Rektor svetišča p. Robert Bahčič je ob začetku svete maše spomnil na besede svetega papeža Janeza Pavla II., »ki je svoj obisk v naši mladi državi pričel prav tukaj na Brezjah pri Mariji Pomagaj. Dejal je: »Gojite globoko predanost Mariji, Materi in Kraljici Slovencev, na katero se obračate s tako lepim imenom 'Marija Pomagaj'!«

Apostolski nuncij Speich, ki je med sveto mašo nosil isti mašni plašč, ki ga je pred 25 leti nosil sveti papež Janez Pavel II. v Stožicah in ga je potem poklonil ljubljanski stolnici, je spregovoril o delu na Vatikanskem državnem tajništvu v času papeževanja Janeza Pavla II., o demokraciji, svobodi in resnici: "Sedaj, ko nosim ta plašč si želim, da bi bil tako svet in velik kot je bil on, in to ni tako enostavno. Papež Janez Pavel II je bil velik človek, velik filozof, velik teolog, ki se je zelo zavzemal za mlade, saj je začel Svetovno srečanje mladih, pa tudi za družine in za vse kar je povezano z velikim človekom," je dejal nuncij Speich.

Po nagovoru apostolskega nuncija so si zbrani na velikem zaslonu ob zunanjem oltarju ogledali posnetke obiska svetega Janeza Pavla II. Prispevek je pripravila Televizija Slovenija in za to plemenito dejanje se jim iskreno zahvaljujemo.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca © Romarski urad Brezje

Zrbani pri sveti maši
Zrbani pri sveti maši © Romarski urad Brezje

Poljska te ima rada, Slovenija. Bog te ima rad Slovenija.

Ob sklepu slovesnosti je zbrane pozdravil še poljski veleposlanik v Sloveniji Krzysztof Olendzki. Izrazil je hvaležnost za pripravo slovesnosti in dejal, da so pred 25 leti vsi z navdušenjem spremljali obisk svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. "Slovenci, ta ponosen narod v srednji Evropi, mu je bil že od nekdaj blizu. V času, ko je Karel Wojtila vodil krakovsko nadškofijo, je prebiral Družino. Prek nje je bil seznanjen z dogajanjem v Cerkvi in katoličanih, ki so živeli pod Titovim režimom. Janez Pavel II. si je kot slovanski papež prizadeval za to, da bi Evropa živela iz polnosti svoje kulturne in civilizacijske dediščine. Menil je, da brez Slovenije, brez vas v današnjem času ni mogoče udejanjiti nobenih resnih prizadevanj, naporov za novo edinost naše celine. Zato je Janez Pavel II. odločno podprl prizadevanja Slovencev za samostojno državo. Sveti sedež je med prvimi priznal samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije leta 1991. In julija letos se bomo spominjali teh dogodkov izpred 30-ih let. Maja 1996 je na tem kraju izrekel več misli, pomembnih za Slovenijo in ves svet. Osebno pa so mi v spominu ostale papeževe besede, ki jih je izrekel 19. maja 1996 v Mariboru: Zidovi so se zrušili, padle so železne zavese, v človekovi zavesti pa ostaja močneje kot kadar koli vprašanje o smislu življenja in o vrednosti svobode. Besede, ki so še vedno aktualne in nas tudi danes znova navdihujejo. Poljska te ima rada, Slovenija. Bog te ima rad Slovenija."

Poljski veleposlanik s soprogo, nuncij in rektor svetišča na Brezjah
Poljski veleposlanik s soprogo, nuncij in rektor svetišča na Brezjah © Romarski urad Brezje

Razstava v parku
Razstava v parku © Romarski urad Brezje

Razstava v čast obletnice

Papež je leta 1996 pri nas praznoval svoj 76. rojstni dan in se je ob tej priložnosti spomnil tudi pomembnih obletnic slovenskega naroda v povezavi s krščanstvom na Slovenskem: obeležitev 1250-letnice krščanstva na Slovenskem, 1200 let od oglejsko-čedadske sinode, ki je začrtala misijonsko in pastoralno delo med Slovenci južno od Drave ter 1111 let od smrti slovanskega apostola sv. Metoda.

25-letnico obiska svetega Janeza Pavla II. so v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču Brezje obeležili tudi s postavitvijo razstave fotografij v parku ob baziliki. Razstava na 25 panojih predstavlja fotografije s prvega obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji. Pripravljena je kronološko, po lokacijah, ki jih je od 17. do 19. maja 1996 obiskal sveti Janez Pavel II.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...