Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ameriski predsednik Joe Biden (foto: dpa/STA)
Ameriski predsednik Joe Biden | (foto: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Svet | 12.05.2021, 14:06 Marta Jerebič

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k dialogu, previdnosti in enotnosti.

Po cerkvenem pravu je odločitev o tem, ali nekdo lahko prejme obhajilo ali ne, v rokah krajevnega škofa.

Razprava se je v zadnjih tednih razvnela predvsem med nadškofom v San Franciscu, Salvatorejem Cordileonejem, in škofom v San Diegu, Robertom McElroyjem.

Nadškof Cordileone se je v pastoralnem pismu zavzel, da bi katoliškim politikom, ki podpirajo splav, prepovedali pristop k obhajilu. Hkrati take politike, med katerimi sta predsednik Joe Biden in predsednica predstavniškega doma Kongresa Nancy Pelosi, poziva k spreobrnjenju.

Škof McElroy medtem svari pred zlorabo evharistije v politične namene.

Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Luis Ladaria, je v pismu, ki ga je poslal predsedniku ameriške škofovske konference, nadškofu Joseju Gomezu, pozval, naj razprava ne prinese delitev. Opozoril je, da bi bilo zavajajoče, če bi se ustvaril vtis, da splav in evtanazija predstavljata edini pomembni vprašanji moralnega nauka. Vsaka razprava o prejemanju obhajila pa mora po njegovih besedah zajeti vse vernike, ne samo določene kategorije katoličanov.

Ameriška škofovska konferenca bo o morebitnem dokumentu na to temo odločala na junijskem zasedanju.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.