Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kolesarji v akciji Dobrodelno okrog Slovenije 2021 (foto: Young Caritas Slovenia FB)
Kolesarji v akciji Dobrodelno okrog Slovenije 2021 | (foto: Young Caritas Slovenia FB)

V akciji DOS zbrali sredstva za nakup najmanj dvanajstih koles za otroke

Novice | 03.05.2021, 10:41 Petra Stopar

V Novem Mestu se je na prvomajsko soboto sklenila petdnevna kolesarska etapa Dobrodelno okrog Slovenije z geslom »Pot za srečo otrok«. V skupni organizaciji s Slovensko karitas je 22 kolesarjev spodbujalo k darovanju in zbiranju sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Sredstva je prispeval tudi vsak kolesar.

Po besedah koordinatorja Mlade Karitas Luke Ovna so presegli cilj, ki so si ga zadali, saj so na poti, tako kolesarji kot darovalci, ki so prispevali v škatlo, zbrali toliko sredstev, da bodo lahko gotovo kupili vsaj dvanajst koles. Pri tem pa še ni podatka, koliko sredstev je bilo zbranih preko pošiljanja SMS sporočil in transakcijskega računa. Trenutno se Karitas pogovarja s trgovinami, ki prodajajo kolesa, načrtuje, da bi jih lahko prvim otrokom podarila do konca maja letos. Več o dogajanju na letošnjem dobrodelnem kolesarjenju in o vtisih s poti sta nam Luka Oven in prostovoljec Mlade Karitas Lenart Zaletel povedala v nedeljski oddaji, ki smo jo posneli po sklepu akcije.

Kaj je DOS?

Navdih za sam projekt izvira v marcu 2020, ko je organizator Dami Zupi ostal sam brez kolesarskih dogodkov izven Slovenije. Nikoli pa si ni vzel časa za kolesarjenje po Sloveniji. Odločil se je, da pokliče prijatelja, znanca Alojza Poglavca, in mu predstavi idejo o akciji. Oba sta organizirala spremljevalno ekipo. V lanskem letu je na kolesarjenju ob obrobju Slovenije sodelovalo več kot 150 kolesarjev. Dami pravi, da je to za njega plemeniti dogodek, ki ga izpopolnjuje, da lahko osreči druge. Lansko leto sta s Poglavcem celotno traso odpeljala v 54 urah in sta bila edina kolesarja, ki sta jo odpeljala v celoti.

Akcija Dobrodelno okrog Slovenije
Akcija Dobrodelno okrog Slovenije © Young Caritas Slovenia

Kako lahko še darujete?

Pošljete lahko SMS sporočilo z vsebino ZAkolo5 na 1919 ali pa nakažete dar na tekoči račun Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761, s sklicem 00 905 in namenonm ZA KOLO.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.