Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
P. Branko Cestnik (foto: ARO)
P. Branko Cestnik | (foto: ARO)

“Žrtvovali smo veliko noč, da gremo lahko zdaj na morje”

Spoznanje več | 28.04.2021, 10:36 Rok Mihevc

Kaj je p. Branku Cestniku v teh dneh “dvignilo dekl” in kako zanimivo je dejstvo, da je krščanstvo postalo eno zadnjih branikov znanosti v tej krizni situaciji, smo lahko slišali v tokratni oddaji “Spoznanje več, predsodek manj”, ki jo je vodil voditelj Jože Bartolj. Tudi v majski številki Ognjišča naš sogovornik piše o krščanstvu in kovididiotizmu, povezano z izolacijo kristjanov na veliko noč in protestih tistih, ki v koronavirus ne verjamejo in so se čez praznike odpravili protestirati v Mariboru. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi včeraj v Ljubljani.

Kaj je p. Cestniku dvignilo pokrov?

"Dekl mi je dvignilo, ko sem gledal protestnike po televiziji. Dekl mi je dvignilo, ker sem katoliški duhovnik, odgovoren za župnijo in ker vem, kako bi radi naši dobri farani praznovali veliko noč skupaj, z vsemi obredi, običaji, blagoslovi, pokanjem ... Pa niso, ker so se držali predpisov," je bil do aktualnega dogajanja kritičen p. Branko Cestnik, ki ocenjuje tudi, da je Katoliška cerkev v Sloveniji žrtovala že svojo drugo veliko noč za skupno dobro. "To zdaj že vidimo, da je situacija taka, da je zaprla cerkve, da bi zdaj ob prvomajskih praznikih lahko šli na morje."

Žrtvovali smo veliko noč, da gremo lahko na morje, da je vendarle tretji val začel padati.

Župnika na Frankolovem p. Branko Cestnik pri blagoslovu jedi
Župnik na Frankolovem p. Branko Cestnik pri blagoslovu jedi © arhiv Branko Cestnik
Kaj je p. Cestnika razočaralo in razjarilo?

Ker ve, da se je s tem pomagalo k umiritvi epidemije, je bilo mnogo lažje, a razočaran in razjarjen je nad tistimi, ki so v tistih dneh odšli protestirati na ulice. "Čakaj malo, mi katoličani se za naš praznik skrijemo v naše luknje in nas ni ven, vi pa na ulice ali kaj? Če vam policaj pokaže mali prstek ste največji mučenci. Vsa manipulacija in tumasti mediji, ki letijo za temi kričači, ker imajo svojo agendo škoditi vladi in vsak kričač pride prav, četudi bo kriminalec ali nekdo, ki negira kovid, sodobno znanost, vsakemu tiščijo mikrofon, samo da se dere proti vladi. Razjarjen si, ko vidiš, kako potekajo stvari."

Zdaj smo očitno res v situaciji, ko je Cerkev ena izmed zadnjih zaveznic znanosti.

Kaj je p. Cestniku zanimivo?

Zanimiva je tudi situacija, kako je Cerkev ena zadnjih, ki stoji znanosti naproti, saj so mnogi še pred 30 leti prepričevali, da vera in znanost druga drugo izključujeta. Ob tem Cestnik spomni na "prerokbo" znamenitega italijanskega duhovnika, ki pred mnogimi leti napove, da ni več daleč čas, ko bo krščanstvo eno zadnjih zaveznikov znanosti. "Cerkev je zdaj jasno, od papeža dol, za cepljenje, ker zaupa medicinski stroki, farmaciji, mikrobiologom, vsem ljudem, ki so trdo delali, da so prišli do cepiv. Seveda je zadaj kapital, so interesi, a zdravje ljudi se bo izboljšalo zaradi cepljenja." Kot primer navede tudi to, da je bil vpričo vesoljne slovenske javnosti prvi cepljenec upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, "ki je nastavil svojo rano kamram, da se je videlo, da Cerkev priznava znanost in razvoj in da se distanciramo od tega kovid idiotizma, ki je spodbujen in začinjem še z nagajanjem vladi. Ampak, prosim, ali smo še racionalna bitja ali nismo?"

Več v posnetku oddaje "Spoznanje več, predsodek manj"

 

Spoznanje več
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...