Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Ernest Petrič (foto: STA)
Dr. Ernest Petrič | (foto: STA)

“Želim izraziti spoštovanje do vernikov, ki so se v času praznikov dosledno držali omejitev”

Spoznanje več | 14.04.2021, 10:36 Rok Mihevc

“Da bodo prazniki prihodnje leto drugačni. Da bo to res praznik luči, vstajenja in upov za prihodnost, kot je skozi zgodovina velika noč bila.” Tako je oddajo “Spoznanje več, predsodek manj” tudi kot voščilo poslušalcem sklenil profesor dr. Ernest Petrič, s katerim je Tone Gorjup spregovoril predvsem o oceni ukrepov v epidemiji in trenutni politični situaciji v Državnem zboru.

O zadnjem zaprtju države, ki je bilo do neke mere uspešno

"Vsi bi si želeli, da bi bilo te zgodbe konec in bi zadihali s polnimi pljuči. Ukrepi terjajo določene omejitve in treba se je tudi čemu odpovedati. Vedno sem verjel stroki, ki pa se gotovo kdaj tudi zmoti. Ne verjamem pa tistim, ki kar pridejo mimo in razlagajo svoje zgodbe, kaj se sme in kaj ne. Človeško urejena demokratična družba stopi skupaj in upošteva tiste, ki jim zaupa. Če nimamo res tehtnih razlogov, se bomo v interesu celotne skupnosti tem predlaganim ukrepom podredili. Situacija, v kateri smo, je morje neznanega in krizna situacija, v kateri ni časa, da formiramo raziskovalne skupine. Treba je takoj ukrepati in prevzeti odgovornost, ne pa se kar umakniti in družbo prepustiti nemočno. Da je treba stopiti skupaj, v Sloveniji pogosto pozabljamo. Tudi ko gori hiša od nekoga, ki ti ni všeč, jo je treba gastiti, da požar ne uniči cele vasi. To, da Slovenci v tej situciji nismo sposobni stopiti skupaj, lahko smatram za nezrelost ali celo kaj več. Gotovo pa nam ni v čast."

Kakšen cinik bi rekel, da umira v glavnem stari. Temu sporočam samo to, da bo tudi on nekoč star. In ne bi si želel, da bi se počutil kot nekdo, ki bi mu mlajše generacije sporočile “ah saj te več ne potrebujemo”. Odnos do epidemije je tudi strahotno moralno vprašanje.

O velikonočnih praznikih v karanetni in bogoslužjih brez ljudstva

"Opravljanje verskih obveznosti je za tiste, ki to jemljejo resno, izredno pomembno. Če nekoga omejiš pri njegovem stiku z Bogom, je to strahotno. Gotovo ni kristjana ob tem velikem prazniku, ki mu ta ne bi pomenil povratka v življenje iz teme v svetlobo. Zato je bila to na nek način velika odpoved. Ljudje so se v svojem odnosu do Boga, torej v tistem, kar jim je najbolj sveto, držali ukrepov. Želim izraziti spoštovanje do vernih ljudi, ki so se dosledno držali omejitev, kar naj bi koristilo celotnemu občestvu, vsem nam."

O omejitvi nočnega gibanja in nošenju mask

"Nisem strokovnjak na tem področju, laično pa lahko rečem, da srečanje med ljudmi v poznih večernih urah izven družine ponavadi spremlja še kozarec vinca. Takrat se sprostimo in pogovarjamo, maske damo proč, blizu smo si in to ustvarja situacije, ko je okužba možna. Masko pa bom nosil tudi zdaj, čeprav ni obvezna. Da izkažem solidarnost in pripravljenost, da sodelujem v ukrepih za zmago nad to epidemijo, ne pa da kažem opozicijo. Sem ugotovil, da če piha veter, da je to tudi prav prijetna zaščita obraza."

SPOZNANJE VEČ, PREDSODEK MANJ

Z oddajo se želimo odzivati na najrazličnejše predsodke, ki največkrat izvirajo iz nepoznavanja določenih področij, kultur, verstev, zgodovinskih dogodkov, političnih odločitev, običajev in podobno. Vsebine se nanašajo na predsodke, ki se pojavljajo v slovenskem medijskem prostoru, bodisi doma ali pa tudi v širšem prostoru. Z novimi spoznanji pa poslušalcem širimo obzorje in pogled na svet okrog nas. S tem ima oddaja tudi vzgojno izobraževalni poudarek.

O pogovorih predsednika Boruta Pahorja in zakaj so takšna srečanja pomembna

"Predsednik je hotel z vabilom najboljše. Da bi se jarki, ki ločujejo našo politično elito v času krize presegli in da v duhu demokracije, katere bistvo je, da smo različni in se kot taki tudi v okvirih dostojnega spopadamo, nudimo različne alternative. Vse pa nosijo odgovornost do usode države in naroda. Pahorjev namen je bil pošten, plemenit in pozitiven. Iz dna duša ga močno podpiram v tem. Da se ves del političnega spectra sooči s stroko in se skušajo obrusiti osti, ki nas ovirajo, da bi bili še bolj učinkoviti. Verjamem v dialog in sodelovanje. Me je pa po zadnjih volitvah kot državljanja in človeka vznemirilo prav vnaprejšnje razglašanje "z vami pa sploh ne bomo sodelovali". Opa, smo ali so vas zato volili? Kot da bi rekli, tudi če bo hiša gorela, je ne bomo skupaj gasili ..."

Ali bomo uspeli preseči delitev, ki posega že v vse pore našega življenja? Povsod je pomemno ali je naš ali je njihov, manj pa, ali je dober, primeren in sposoben. Ni važno, kakšne barve je mačka, so rekli včasih, važno je, da lovi miši.

O omejevanju prehajanja čez mejo in odločitvi ustavnega sodišča za zadržanje

"Kot nekdanji predsednik ustavnega sodišča na nekatere odločitve gledam zelo kritično, a hkrati s potrebnim spoštovanjem. Je tisti organ, ki so ga modern ustavne demokracije vzpostavile zato, da prižge, če je potreba, rdečo luč in ukrepa. To je strahotna moč in strahotna odgovornost. Sodišče zadrži ukrep takrat, ko bi lahko nastale nepopravljice posledice. V tem primeru so bile nekatere izjeme pri tej ureditvi prehodov preko meje dopustne. Izven teh izjem ko nisi imel konkretnega vzroka, da bi šel v sosednjo državo, pa ne vem, kdaj bi lahko nastale nepopravljice posledice ..."

Dr. Ernest Petrič je tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča
Dr. Ernest Petrič je tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča © Ustavno sodišče

O strankarski discipline poslancev in glasovanju po vesti

"Poslanec, ki je član neke stranke, je na njeni listi kandidiral zaradi njegnega programa. Na splošno lahko pričakujemo, da bo v parlamentu deloval v skladu s programom. Sem pristaš tradicionalnih strank, katerih program poznam, ne privlačijo me tiste, katerih program naj bi bil določena oseba, ki je v naslovu tiste stranke. Stranka mora imeti program in tako tudi volivci v glavnem delajo. Pričakujejo, da bo za tem programom stal, a to je daleč o tega, da bo glasoval po direktivah kogarkoli. Odnos med poslancem in stranko je dvostranski."

O predsedovanju Evropski uniji v času politične negotovosti

"Pri večini dozdajšnjih glasovanj v parlamentu se je pokazalo, da je koalicija sposobna zbrati večino. Formalno bi lahko bila manjšinska, a glasovi so zaenkrat zagotovljeni in se formira večina, ki omogoča, da se doseže celo več kot 46 glasov. Kljub temu, da bo to funkcioniranje težko v prihodnjih mesecih, pa je to boljše, kot da se zdaj vržemo v vladno krizo in da izvedemo volitve, ki bodo dale Bog ve kakšen rezultat."

Spoznanje več
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.