Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Apostolsko nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castello (foto: ARO)
Apostolsko nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castello | (foto: ARO)

Spominjamo se, 9. april

Spominjamo se | 09.04.2021, 15:12 Robert Božič

9. aprila 1803 je v Šurdu umrl pisatelj, šolnik in evangeličanski duhovnik Mihael Bákoš. Izdal abecednik in prvo prekmursko evangeličansko pesmarico.

Na današnji dan 1854 se je v Pávii v Italiji rodila pesnica in pripovednica Pavlina Pajkova. Že kot otrok je izgubila starše, bila nato gojenka pri uršulinkah v Gorici in zatem živela pri sorodnikih v Solkanu. Sodelovala je v goriški čitalnici in v Soči objavila prvo črtico. Že leta 1876 je izšla njena pesniška zbirka Pesmi. Pisala je črtice, novele in romane z meščansko družinsko in žensko tematiko. Zgledovala se je pri Stritarju. Njena dela so izhajala v Ljubljanskem zvonu ter Domu in svetu.

9. aprila leta 1973 je v Londonu umrl pisatelj in prevajalec Saša Jerman. Pesmi in črtice je sprva objavljal v begunskih listih, pozneje pa v reviji Klic Triglava.

9. aprila 2003 je papež Janez Pavel II. za novega apostolskega nuncija v Sloveniji imenoval nadškofa Sántosa Abríla y Castellója . Nuncij je po rodu iz Alfambre v Španiji. Leta 1985 je bil posvečen v nadškofa. Ko je prišel v Slovenijo, je bil imenovan tudi za nuncija v Bosni in Hercegovini ter v Makedoniji. Nadškof Sántos Abríl y Castelló je ostal v Sloveniji do leta 2011, ko je odšel v rimsko kurijo; 18. februarja 2012 ga je papež Benedikt XVI. uvrstil med kardinale. Ob prihodu Sántosa Abríla y Castellója k nam, ga je takratni ljubljanski ordinarij, zdaj kardinal Franc Rode pozdravil z besedami:

»Vaša domovina je Španija, dežela, ki je draga mnogim Slovenkam in Slovencem zaradi bogate kulture in prelepega, zvenečega jezika. Sicer pa so odnosi med Republiko Slovenijo in Kraljevino Španijo odlični, kar je potrdil tudi obisk, s katerim sta nas pred meseci počastila njegovo veličanstvo Juan Carlos I. in kraljica Sofija. Tudi zaradi tega smo veseli vašega prihoda.«

9. aprila 1996 je na Golniku umrla kiparka in pravljičarka Liza Hribar, rojena Obereigner . Znane so njene "Kroparske jaslice".

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...