Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope  (foto: p. Marko Ivan Rupnik - Centro Aletti)
Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope

Spominjamo se, 6. april

Spominjamo se | 06.04.2021, 13:35 Tone Gorjup

6. aprila 885 je v Vélehradu umrl nadškof Metod. Z bratom Cirilom je leta 863 prišel na Moravsko, kjer sta na željo kneza Rastislava oznanjala evangelij moravskim in panonskim Slovanom.

Že od otroštva sta poznala slovanski jezik in pred prihodom na Moravsko sestavila črkopis - glagolico ter prevedla nedeljska berila in evangelije. Jezik, ki sta ga takrat uporabljala, se imenuje stara cerkvena slovanščina.

Na današnji dan 1490 je na Dunaju umrl ogrski in češki kralj Matija Korvín - znan kot Kralj Matjaž. Čas njegovega vladanja je bil čas najhujših turških vpadov.

6. aprila leta 1907 je v Ljubljani umrl skladatelj in frančiškan p. Angélik Hríbar. Med njegovimi pesmimi so: Večerni zvon, Ti, o Marija, Jezusa ljubim in druge.

Na današnji dan 1917 se je v Ljubljani rodil teolog, publicist in duhovnik Janez Vodopivec. V duhovnika je bil posvečen 6. aprila 1941. Naslednje leto je doktoriral s tezo Krščanstvo in Cerkev pri Berdjájevu , nato pa je odšel v Rim ter nadaljeval študij na Gregoriáni in na Vzhodnem inštitutu. Po vojni je bil profesor dogmatike na slovenski begunski teološki fakulteti v Praglii. Od 1949 je predaval osnovno bogoslovje na Urbaniáni,  več let je bil dekan teološke fakultete. Kot izvedenec za nauk Cerkve in za ekumenizem je sodeloval na drugem vatikanskem koncilu.

6. aprila 1947 je v Ljubljani umrl slikar Matija Jama. Med njegova najbolj znana dela sodijo slike Breze v gozdu, Rajanje in Pogled na Šenklavž. Bil je tudi fotograf.

Na današnji dan 1997 je bil v stolnici sv. Nikolaja v škofa posvečen takratni novi ljubljanski nadškof, kardinal Franc Rodè. Na začetku je škof Jožef Kvas nekaj besed namenil posvečevalcu nadškofu Šuštarju in zatem njegovemu nasledniku: »17 let je z Božjo pomočjo in velikim darom modrosti kot nadškof vodil ljubljansko nadškofijo, kot metropolit pa vso Cerkev na Slovenskem. Z veliko hvaležnostjo se spominjamo njegovih velikih naporov in velikih uspehov. Danes bo prav on dr. Alojzij Šuštar skupaj z rojakoma beograjskim nadškofom dr. Francem Perkom in torontskim nadškofom dr. Alojzijem Ambrožičem položil roke na glavo svojega naslednika dr. Franca Rodeta, ga posvetil za škofa in mu izročil pastirsko palico.«

Spominjamo se
Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja) Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)

Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...