Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Velika noč 2021 v Melbournu (foto: P. Simon Peter Berlec)
Velika noč 2021 v Melbournu | (foto: P. Simon Peter Berlec)

Praznik upanja, gotovosti in radosti

Slovenci po svetu | 06.04.2021, 11:21 Matjaž Merljak

Kako so se na veliko noč pripravljali in kako so jo praznovali naši rojaki v Melbournu v Avstraliji, v Buenos Airesu v Argentini, v Hamiltonu v Kanadi in v Freyming-Merlebachu v Franciji, so nam povedali p. Simon Peter Berlec, Franci Cukjati, Drago Gačnik in Jože Kamin.

Na veliko noč so bile maše v Slovenskih domovih Velikega Buenos Airesa, tam so potekali tudi blagoslovi velikonočnih jedi, blagoslovov po hišah letos ni bilo, je pojasnil Franci Cukjati.
V cerkvi Marije Pomagaj v središču mesta so potekali tudi obredi velikega tedna. Ker so lahko odprli vsa zadnja vrata, jih je bilo veliko pri obredih tudi na dvorišču. Vse obrede so prenašali tudi po spletu.
V cerkvi Marije Pomagaj se je vsak torek v postu zbirala mladina, v Slomškovem domu pa so tudi bili v letošnjem postnem času zvesti tradiciji, da so vsak petek pripravili križev pot, bila je tudi priložnost za spoved.
V Buenos Airesu so od božiča naprej rojaki lahko pri mašah, seveda morajo upoštevati prepise glede nošenja mask, števila udeležencev in razkuževanja rok. Dvorane po društvih niso tako velike, da bi lahko sprejeli vse, zato so bili toliko bolj veseli, da je bilo v postnem času vreme ugodno in so lahko imeli svete maše na prostem.

Vstali Kristus v Melbournu
Vstali Kristus v Melbournu © P. Simon Peter Berlec

V Melbournu so že skoraj en mesec brez enega primera okužbe, tako so veliko noč lahko obhajali v cerkvi sv. bratov Cirila in Metoda, a obdržali so prenose po Facebooku. Na veliko soboto po vigiliji in na veliko noč po mašah ob 8. in 10. uri so imeli tudi blagoslov velikonočnih jedil.
V postu so vsak petek in v nedeljo pred mašo premišljevali križev pot, na soboto pred cvetno nedeljo je bilo postno romanje na Ta Pinu. Tja so poromali z avtobusom, veliko rojakov pa je prišlo z osebnimi avtomobili.
P. Simon Peter je ob letošnjih praznikih vsakega spodbujal, k osebnemu sestanku s seboj. Povedal je še, da je veliko rojakov srečal prvič. Lani za veliko noč namreč niso imeli svetih maš v cerkvi, sam pa je v Melbourne prišel le malo pred veliko nočjo.

V Freyming-Merlebachu v Franciji so imeli ves postni čas lepo pripravo, maše in osebne spovedi so bile dovoljene. Na veliki četrtek in petek je bilo dovoljeno zbiranje le manjšega števila ljudi, te omejitve pa ni bilo na veliko soboto in so rojaki lahko prinesli k blagoslovu jedil v kapelo svetega Jožefa. Seveda ne v tako velikem številu ko prejšnja leta. Zbrali so se tudi na veliko noč pri praznični maši, ki so jo s petjem olepšali pevci domačega zbora. Jože Kamin nam je povedal, kako je rojakov vlival upanje in tolažbo, saj opaža, kako pogrešajo druženje, celodnevna srečanja, prijateljevanje in da so številni starejši zelo osamljeni.

V slovenski cerkvi v Hamiltonu
V slovenski cerkvi v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

V Hamiltonu v Kanadi so ravno v velikem tednu spremenili ukrepe, saj so se znašli v t.i. sivi coni. Kljub temu, da je v postnem času bilo mogoče k sveti maši priti vsem, ki so to želeli, so ohranili prenose po Facebooku. Če je prej bilo mogoče sprejeti trideset odstotkov kapacitete cerkve, so nato to številko prepolovili. K sreči imajo na voljo še dvorani, ki ju lahko uporabijo kot podaljšek cerkve. Na veliki četrtek in petek so imeli mašo oz. obrede, na veliko soboto pa je bilo letos več terminov za blagoslov jedil, zvečer pa vigilijo s procesijo kar po cerkvi, na veliko noč je bila le ena sveta maša. Na cvetno nedeljo so imeli srečanje tudi v skupnosti v Londonu, v cerkvi St. John the Divine, na veliko noč pa je bila maša v Breslauu-Kitchenerju.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...

O avtorju