Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Žiga Turk (foto: STA)
Dr. Žiga Turk | (foto: STA)

Dr. Žiga Turk si ne želi pol leta prostega teka

Slovenija | 05.04.2021, 18:03 Tanja Dominko

„Imam občutek, da če bo možno peljati stvari, če bo možno vladati, če bo možno ukrepati, bo obstoječa koalicija to poskušala in ne bo silila na volitve.“ S temi besedami je dr. Žiga Turk v oddaji Spoznanje več, predsodek manj pospremil aktualno dogajanje na političnem prizorišču, ko imamo tako imenovano pat pozicijo. Po drugi strani meni, da je ta situacija tudi priložnost za sodelovanje „čez hodnik“, stranke so namreč prisiljene iskati skupen jezik, če želijo sprejemati odločitve.

Predčasnih volitev si dr. Turk ne želi, saj postopki v državi tečejo prepočasi in bi to pomenilo pol leta prostega teka, v katerem bi se prepirali, iskali partnerje in podporo, metali polena pod noge in to v tem trenutku ne bi bilo dobro. „Pol leta prostega teka si ne bi želel, bi si želel, da vlado imamo in da dobro dela še naprej tisto, kar se na koncu pozna. Vlada ni delala slabo, ni bilo vsebinskih očitkov, saj je morala koalicija vsako odločitev uskladiti." So se pa dogajale kakšne druge nepotrebne zgodbe, s tem se sogovornik strinja. „Da to niso stranke, ki bi bile trdne z vsem srcem v koaliciji, bi se bilo treba v tem letu zavedati in zmanjševati poteze, ki so samo provokacija, nimajo vsebinskih posledic, ampak kvarijo vzdušje."

Kritičen je tudi do nenehnega izključevanja SDS in poudaril, da če koalicije ne sestaviš s SDS, jo moraš z Levico. „Ko SDS izločiš, ne moreš ničesar narediti brez stranke Levica, ta pa ima težave po mojem s tem, da se šteje med stranke ustavnega loka, ker ima v svojem programu nekaj izrazito protiustavnih ciljev, vezanih na zasebno lastnino oziroma pravico posameznika, da razpolaga z rezultati svojega dela. To se nam je zgodilo na enih volitvah, bila bi napaka, če bi se nam to zgodilo še na enih."

Prisluhnite celotni oddaji. 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.