Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović
Benečija (foto: Norma Bizjak)
Benečija | (foto: Norma Bizjak)

Spominjamo se, 1. april: Paskval Gujón

01.04.2021, 20:37 Tone Gorjup

1. aprila 1909 se je v Bijáčah v Benečiji rodil duhovnik in pisatelj Paskval Gujón. Gimnazijo in bogoslovje je končal v Vidmu ter bil 1933 posvečen.

Nekaj let je bil kaplan v Mažerolah, zatem pa šestdeset let župnik v Matajúrju. Čeprav so fašisti nekaj tednov po njegovi novi maši prepovedali uporabo slovenščine pri bogoslužju, je dosledno uporabljal materinščino in se zavzemal za narodnostne pravice rojakov. Leta 1974 je napisal knjigo o beneških Slovencih v italijanščini, ki je bila kasneje prevedena tudi v slovenščino. Pozneje je izdal še narečni molitvenik Naše beneške molitve. Vodil je več cerkvenih pevskih zborov. Kljub številnim napadom italijanskih nacionalistov je ohranil pogum in vedrino. Umrl februarja 2002. O tem, zakaj je prišel v Matajur je Paskval Gujon nekaj let pred smrtjo povedal:
»Vsi moji sobratje ali učenci v semenišču so umrli zaradi jetike, ker so bili prešibki. Tudi jaz sem prišel ven šibak. Prijatelj duhovnik mi je rekel: Bejž v Matajaur. Tam je zelo dober zrak; tudi moj stric je bil tam. Sem šel v Matajur in ohranil zdravje do devetdesetih let; nisem srečal zdravnika, ne zdravil. Do zedaj sem bil zdrav.«

Leta 1812 je na Dunaju umrl slikar Lovro Janša. Kot slikar se je uveljavil s krajinami in vedutami. Od oljnih slik sta najbolj znani V Pratru in Gorska krajina.
1. aprila leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Uveljavil se je kot mladinski pisatelj. Najbolj znana dela so Bratovščina sinjega galeba, Liščki, Mule..

Na današnji dan 1905 se je v Ormožu rodil pisatelj, esejist in publicist Ruda Júrčec. Po gimnaziji v Mariboru je študiral politologijo v Parizu. Po vrnitvi v domovino se je zaposlil pri Slovencu in ga med vojno tudi urejal. Bil je dopisnik angleškega Reuterja in francoske časopisne agencije Havas. Leta 1945 je odšel v Italijo in od tam v Argentino, kjer se je posvetil kulturnemu delu. Kot sourednik in pisec je sodeloval pri slovenskih časopisih in revijah. Pisateljski vrh je dosegel v romanu Ljubljanski triptih. Napisal je spomine v treh delih Skozi luči in sence.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...