Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Benečija (foto: Norma Bizjak)
Benečija | (foto: Norma Bizjak)

Spominjamo se, 1. april: Paskval Gujón

| 01.04.2021, 20:37 Tone Gorjup

1. aprila 1909 se je v Bijáčah v Benečiji rodil duhovnik in pisatelj Paskval Gujón. Gimnazijo in bogoslovje je končal v Vidmu ter bil 1933 posvečen.

Nekaj let je bil kaplan v Mažerolah, zatem pa šestdeset let župnik v Matajúrju. Čeprav so fašisti nekaj tednov po njegovi novi maši prepovedali uporabo slovenščine pri bogoslužju, je dosledno uporabljal materinščino in se zavzemal za narodnostne pravice rojakov. Leta 1974 je napisal knjigo o beneških Slovencih v italijanščini, ki je bila kasneje prevedena tudi v slovenščino. Pozneje je izdal še narečni molitvenik Naše beneške molitve. Vodil je več cerkvenih pevskih zborov. Kljub številnim napadom italijanskih nacionalistov je ohranil pogum in vedrino. Umrl februarja 2002. O tem, zakaj je prišel v Matajur je Paskval Gujon nekaj let pred smrtjo povedal:
»Vsi moji sobratje ali učenci v semenišču so umrli zaradi jetike, ker so bili prešibki. Tudi jaz sem prišel ven šibak. Prijatelj duhovnik mi je rekel: Bejž v Matajaur. Tam je zelo dober zrak; tudi moj stric je bil tam. Sem šel v Matajur in ohranil zdravje do devetdesetih let; nisem srečal zdravnika, ne zdravil. Do zedaj sem bil zdrav.«

Leta 1812 je na Dunaju umrl slikar Lovro Janša. Kot slikar se je uveljavil s krajinami in vedutami. Od oljnih slik sta najbolj znani V Pratru in Gorska krajina.
1. aprila leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Uveljavil se je kot mladinski pisatelj. Najbolj znana dela so Bratovščina sinjega galeba, Liščki, Mule..

Na današnji dan 1905 se je v Ormožu rodil pisatelj, esejist in publicist Ruda Júrčec. Po gimnaziji v Mariboru je študiral politologijo v Parizu. Po vrnitvi v domovino se je zaposlil pri Slovencu in ga med vojno tudi urejal. Bil je dopisnik angleškega Reuterja in francoske časopisne agencije Havas. Leta 1945 je odšel v Italijo in od tam v Argentino, kjer se je posvetil kulturnemu delu. Kot sourednik in pisec je sodeloval pri slovenskih časopisih in revijah. Pisateljski vrh je dosegel v romanu Ljubljanski triptih. Napisal je spomine v treh delih Skozi luči in sence.

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...