Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Benečija (foto: Norma Bizjak)
Benečija | (foto: Norma Bizjak)

Spominjamo se, 1. april: Paskval Gujón

01.04.2021, 20:37 Tone Gorjup

1. aprila 1909 se je v Bijáčah v Benečiji rodil duhovnik in pisatelj Paskval Gujón. Gimnazijo in bogoslovje je končal v Vidmu ter bil 1933 posvečen.

Nekaj let je bil kaplan v Mažerolah, zatem pa šestdeset let župnik v Matajúrju. Čeprav so fašisti nekaj tednov po njegovi novi maši prepovedali uporabo slovenščine pri bogoslužju, je dosledno uporabljal materinščino in se zavzemal za narodnostne pravice rojakov. Leta 1974 je napisal knjigo o beneških Slovencih v italijanščini, ki je bila kasneje prevedena tudi v slovenščino. Pozneje je izdal še narečni molitvenik Naše beneške molitve. Vodil je več cerkvenih pevskih zborov. Kljub številnim napadom italijanskih nacionalistov je ohranil pogum in vedrino. Umrl februarja 2002. O tem, zakaj je prišel v Matajur je Paskval Gujon nekaj let pred smrtjo povedal:
»Vsi moji sobratje ali učenci v semenišču so umrli zaradi jetike, ker so bili prešibki. Tudi jaz sem prišel ven šibak. Prijatelj duhovnik mi je rekel: Bejž v Matajaur. Tam je zelo dober zrak; tudi moj stric je bil tam. Sem šel v Matajur in ohranil zdravje do devetdesetih let; nisem srečal zdravnika, ne zdravil. Do zedaj sem bil zdrav.«

Leta 1812 je na Dunaju umrl slikar Lovro Janša. Kot slikar se je uveljavil s krajinami in vedutami. Od oljnih slik sta najbolj znani V Pratru in Gorska krajina.
1. aprila leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Uveljavil se je kot mladinski pisatelj. Najbolj znana dela so Bratovščina sinjega galeba, Liščki, Mule..

Na današnji dan 1905 se je v Ormožu rodil pisatelj, esejist in publicist Ruda Júrčec. Po gimnaziji v Mariboru je študiral politologijo v Parizu. Po vrnitvi v domovino se je zaposlil pri Slovencu in ga med vojno tudi urejal. Bil je dopisnik angleškega Reuterja in francoske časopisne agencije Havas. Leta 1945 je odšel v Italijo in od tam v Argentino, kjer se je posvetil kulturnemu delu. Kot sourednik in pisec je sodeloval pri slovenskih časopisih in revijah. Pisateljski vrh je dosegel v romanu Ljubljanski triptih. Napisal je spomine v treh delih Skozi luči in sence.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju