Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji, novinarji (foto: Rok Mihevc)
Mediji, novinarji | (foto: Rok Mihevc)

Urbanija: Veselinovič ima zaposlene na STA za svoje talce

Slovenija | 30.04.2021, 11:52 Tanja Dominko

Evropska komisija je včeraj odobrila nadomestilo Slovenije v višini 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe Slovenske tiskovne agencije. Kaj to pomeni? Ne gre za evropski denar, ampak za odločitev, da je financiranje s strani Slovenije, ki je namenjeno tej tiskovni agenciji, povsem v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh. Toda nekaj nejasnosti ostaja.

Premier Janez Janša je namreč včeraj dejal, da je bil denar za javno službo STA že izplačan. "Kolikor vem, je to denar, ki je bil že izplačan po tistem, ko je bil zakon sprejet v državnem zboru. Je pa bilo treba po pravilih zaprositi za soglasje Evropsko komisijo. Ministrstvo za finance je to storilo je to soglasje danes prišlo. Ampak gre za sredstva, ki so že bila izplačana," je Janša povedal za Radiotelevizijo Slovenija. Po besedah direktorja STA Bojana Veselinoviča pa je to "čista manipulacija in laž". Na to se je Janša odzval na Twitterju in zapisal, da je bilo izplačano vse za lansko leto, vse ostalo pa bo nakazano potem, ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukomom za leto 2021. Kot vedno doslej," je dodal premier. Na STA pravijo, da so dokumentacijo poslali na vlado, a je Janšev kabinet ni odstopil Ukomu, saj je direktor Ukoma Uroš Urbanija zatrdil, da je nima.

Kaj na vse to pravi direktor Urada vlade za komuniciranje?
Za Radio Ognjišče je danes direktor UKOMa Uroš Urbanija v zvezi s financiranjem STA za letos pojasnil: „UKOM nima vseh vzvodov v svojih rokah. V prvi vrsti je odločitev na strani direktorja STA Veselinoviča. Kot je večkrat poudarjeno, nam mora poslati zahtevano dokumentacijo. Že večkrat smo ga pozvali k podpisu pogodbe za leto 2021 in ko bo ta podpisana, če bodo opredeljeni načini glede financiranja, bo to steklo. Sredstva so na vladi zagotovljena v proračunu."

Na navedbe STA, da so poslali dokumentacijo na vlado, Urbanija odgovarja: „Veselinovič nam pošilja vsak mesec račun, občasno, ravno včeraj sem videl, tudi kuverto z nekaj dokumenti. Tudi ti dokumenti, ki so poslani, morajo biti poslani v nekem redu. Ne moreš poslati neke škatle, v kateri ne veš, kaj je, na ta način ne gre. Prav tako izigrava sistem, ker pošilja na kabinet predsednika vlade, ta je lepo povedal, da niso poštna postaja, ki preusmerja pošiljke, ampak Veselinovič lahko pošlje direktno na UKOM. Tukaj se kaže izigravanje že zadnjih šest mesecev. Ne vem, zakaj te dokumentacije ni poslal od oktobra, iskal je tisoč in en razlog."

Kaj naj bi dokumentacija vsebovala? Urbanija odgovarja: „Mi moramo imeti nadzor nad porabo proračunskih sredstev, jaz sem odgovoren, če plačujem vsak mesec 170.000 evrov, da so ta plačila upravičena. Ali je bila zahtevana stvar narejena ali ne. Vsak trdi, da STA opravlja takoimenovano javno službo, ki jo zahteva zakon, sam moram priznati, da tega ne vidim."

Ali je bila podana pobuda za kak sestanek? „Ne, sestanek zato, da bi spili kavico, nima smisla. Najprej je treba pridobiti dokumente, jih skupaj pregledati. Sam bi pričakoval, da se že pri primopredaji teh dokumentov skupaj pregleda, kaj smo zahtevali in kaj je Veselinovič posredoval. Potem pa bi bilo smiselno, da se usedemo in pogovorimo o stvareh, ki so odprte."

Hkrati pa kontradiktorno nadzorni svet odobri nagrado v višni 16.000 evrov direktorju za preteklo delo. Predvideval bi, da tega nadzorni svet ne bi odobril direktorju, ki govori, da podjetje nima več financ, to je skregano z zdravo pametjo. Ali torej nadzorniki ne opravljajo svojega dela, se gredo plenilsko logiko, posrkati z STA še zadnje evre za nagrajevanje direktorja, ali pa direktor laže, ko pravi, da ima podjetje hude finančne težave.

Kako Urbanija vidi vodenje STA s strani Bojana Veselinoviča? „Njegovo vodenje je katastrofalno. Že takoj ob prevzemu položaja, imenovala ga je SD, je obračunal s tedanjim odgovornim urednikom in mu na bolniško posteljo posredoval odpoved delovnega razmerja. V zadnjem času se njegov odnos do zaposlenih kaže tako, da jih ima praktično za talce na vsakem koraku, grozi, da bo poslal podjetje v stečaj, da javno igra, češ, da ne ve, če bomo praznovali 30- letnico, ki bo čez dober mesec. Hkrati pa kontradiktorno nadzorni svet odobri nagrado v višni 16.000 evrov direktorju za preteklo delo. Predvideval bi, da tega nadzorni svet ne bi odobril direktorju, ki govori, da podjetje nima več financ, to je skregano z zdravo pametjo. Ali torej nadzorniki ne opravljajo svojega dela, se gredo plenilsko logiko, posrkati z STA še zadnje evre za nagrajevanje direktorja, ali pa direktor laže, ko pravi, da ima podjetje hude finančne težave. Na drugi strani se odnos do delavcev kaže tudi tako, da se delavcem odobri nagrado v višini 300 evrov, torej 53 kratna razlika, kar je nesprejemljivo in moralno zavržno."

Epilog, kot ga pričakuje Urbanija? „Prej ali slej bo treba pogodbo podpisati, da bo direktor spoznal, da ne more izsiljevati, da mimo zakonodaje ne gre. To je tudi sporočilo Evropske komisije. Lahko se financira, morajo pa biti natančno določeni kriteriji." Iz Bruslja so namreč navajali, da Slovenija lahko sedaj neposredno izvede ukrep financiranja STA in da bo javno financiranje prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu.

Kako na to gleda dekan Fakultete za medije Borut Rončevič? Sredstva, ki jih bo STA prejela od vlade, ne bodo pripomogla h kakovostnemu in neodvisnemu novinarskemu delu, kvečjemu bodo prispevala k temu, da STA ne bo šla v stečaj. H kakovostnemu in neodvisnemu novinarskemu delu pa lahko prispevajo le kakovostni in neodvisni novinarji in uredniki.“

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...