Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Morje (foto: Pixabay)
Morje | (foto: Pixabay)

Papež: To je trenutek sramu zaradi 130 utopljenih ljudi

| 25.04.2021, 13:42 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo spomnil, da je Jezus dobri pastir, ki nas z lučjo svoje besede in močjo svoje navzočnosti brani in rešuje v mnogih težkih in nevarnih razmerah. Obenem pa nas tudi dobro pozna in nas ljubi.

Kako lepo in tolažilno je vedeti, da Jezus pozna vsakega od nas osebno, da zanj nas nismo anonimni, da pozna celo naše ime, je dejal papež in dodal: »Zanj nismo brezoblična masa ali množica. Zanj smo edinstvene osebe, vsak s svojo zgodovino, vsak s svojo vrednostjo. Vsak od nas lahko reče: Jezus med pozna!.« On nas namreč pozna bolje kot kdorkoli drug, saj ve, kaj nosimo v srcu in pozna naša najbolj skrita čustva. Ve, kakšne so naše prednosti in slabosti, vedno je pripravljen poskrbeti za nas in z obiljem svoje milosti ozdraviti naše rane, je poudaril Frančišek.

Jezus nas torej po papeževih besedah brani, pozna, predvsem pa nas ljubi. Zato dá življenje za svoje ovce. Njegove ovce pa smo vsi ljudje. Jezus namreč želi, da bi vsi lahko sprejeli Očetovo ljubezen in imeli življenje.
Cerkev je poklicana, da to Jezusovo poslanstvo nadaljuje. Mnogi ljudje namreč redko ali pa nikoli ne pridejo v naše skupnosti. To pa ne pomeni, da niso Božji otroci. Za vse in za vsakega je Jezusa dal življenje, je še dejal sveti oče.

Po molitvi Raduj se Kraljica nebeška je spomnil, da je bilo v petek za blažene razglašenih deset gvatemalskih mučencev, ki so bili ubiti med leti 1980 in 1991, ko je bila Cerkev v tej deželi preganjana. Junaško so pričevali za pravičnost in ljubezen.
Svojo bližino je izrazil ljudem, ki trpijo zaradi izbruha vulkana na karibskem otoku, molitve pa je zagotovil tudi vsem žrtvam požara v bolnišnici za covidne bolnike v Bagdadu, v kateri je do zdaj umrlo že 82 ljudi.

Nato pa je izrazil svojo žalost zaradi smrti 130 ljudi v Sredozemskem morju. Nevladna organizacija SOS Mediterranee Evropske države obtožuje, da so za čolne na morju vedele več dni, a niso ukrepale. »To so osebe, so človeška življenja, ki so dva dni zaman prosile za pomoč. Bratje in sestre, vprašajmo se o tej že nešteti tragediji. To je trenutek sramu. Molimo za te brate in sestre in za mnoge, ki še naprej umirajo na teh dramatičnih potovanjih. Molimo pa tudi za tiste, ki bi lahko pomagali, a se rajši obrnejo stran«, je po opoldanski molitvi še dejal papež in nam vsem zaželel lepo nedeljo.

Svetovni dan molitve za nove duhovne poklice: Nikoli ne opravljajte svojih sobratov duhovnikov!

Na današnji 58. svetovni dan molitve za duhovne poklice je papež Frančišek podelil mašniško posvečenje devetim diakonom. Priporočil jim je, naj živijo po božjem slogu bližine, sočutja in nežnosti, pri čemer naj se spomnijo, da duhovništvo ni kariera, temveč služenje. Bodite duhovniki ljudstva in ne državni uradniki, jih je povabil papež in dodal, naj vedno ostanejo povezani s svojim škofom in med njimi.

"Predlagam vam, da danes sprejmete naslednjo odločitev: nikoli ne bom govoril slabo o sobratu duhovniku. Če imate kaj za povedati, naj vas bo toliko v hlačah, da mu greste povedati osebno. Če je stvar prehuda, se obrnite na pomoč k škofu. Vendar nikoli ne opravljajte. Naj bo edinost med vami duhovniki, s škofom, v raznih komisijah. Živite bližino," je novomašnikom še dejal sveti oče.

Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...