Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Morje (foto: Pixabay)
Morje | (foto: Pixabay)

Papež: To je trenutek sramu zaradi 130 utopljenih ljudi

| 25.04.2021, 13:42 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo spomnil, da je Jezus dobri pastir, ki nas z lučjo svoje besede in močjo svoje navzočnosti brani in rešuje v mnogih težkih in nevarnih razmerah. Obenem pa nas tudi dobro pozna in nas ljubi.

Kako lepo in tolažilno je vedeti, da Jezus pozna vsakega od nas osebno, da zanj nas nismo anonimni, da pozna celo naše ime, je dejal papež in dodal: »Zanj nismo brezoblična masa ali množica. Zanj smo edinstvene osebe, vsak s svojo zgodovino, vsak s svojo vrednostjo. Vsak od nas lahko reče: Jezus med pozna!.« On nas namreč pozna bolje kot kdorkoli drug, saj ve, kaj nosimo v srcu in pozna naša najbolj skrita čustva. Ve, kakšne so naše prednosti in slabosti, vedno je pripravljen poskrbeti za nas in z obiljem svoje milosti ozdraviti naše rane, je poudaril Frančišek.

Jezus nas torej po papeževih besedah brani, pozna, predvsem pa nas ljubi. Zato dá življenje za svoje ovce. Njegove ovce pa smo vsi ljudje. Jezus namreč želi, da bi vsi lahko sprejeli Očetovo ljubezen in imeli življenje.
Cerkev je poklicana, da to Jezusovo poslanstvo nadaljuje. Mnogi ljudje namreč redko ali pa nikoli ne pridejo v naše skupnosti. To pa ne pomeni, da niso Božji otroci. Za vse in za vsakega je Jezusa dal življenje, je še dejal sveti oče.

Po molitvi Raduj se Kraljica nebeška je spomnil, da je bilo v petek za blažene razglašenih deset gvatemalskih mučencev, ki so bili ubiti med leti 1980 in 1991, ko je bila Cerkev v tej deželi preganjana. Junaško so pričevali za pravičnost in ljubezen.
Svojo bližino je izrazil ljudem, ki trpijo zaradi izbruha vulkana na karibskem otoku, molitve pa je zagotovil tudi vsem žrtvam požara v bolnišnici za covidne bolnike v Bagdadu, v kateri je do zdaj umrlo že 82 ljudi.

Nato pa je izrazil svojo žalost zaradi smrti 130 ljudi v Sredozemskem morju. Nevladna organizacija SOS Mediterranee Evropske države obtožuje, da so za čolne na morju vedele več dni, a niso ukrepale. »To so osebe, so človeška življenja, ki so dva dni zaman prosile za pomoč. Bratje in sestre, vprašajmo se o tej že nešteti tragediji. To je trenutek sramu. Molimo za te brate in sestre in za mnoge, ki še naprej umirajo na teh dramatičnih potovanjih. Molimo pa tudi za tiste, ki bi lahko pomagali, a se rajši obrnejo stran«, je po opoldanski molitvi še dejal papež in nam vsem zaželel lepo nedeljo.

Svetovni dan molitve za nove duhovne poklice: Nikoli ne opravljajte svojih sobratov duhovnikov!

Na današnji 58. svetovni dan molitve za duhovne poklice je papež Frančišek podelil mašniško posvečenje devetim diakonom. Priporočil jim je, naj živijo po božjem slogu bližine, sočutja in nežnosti, pri čemer naj se spomnijo, da duhovništvo ni kariera, temveč služenje. Bodite duhovniki ljudstva in ne državni uradniki, jih je povabil papež in dodal, naj vedno ostanejo povezani s svojim škofom in med njimi.

"Predlagam vam, da danes sprejmete naslednjo odločitev: nikoli ne bom govoril slabo o sobratu duhovniku. Če imate kaj za povedati, naj vas bo toliko v hlačah, da mu greste povedati osebno. Če je stvar prehuda, se obrnite na pomoč k škofu. Vendar nikoli ne opravljajte. Naj bo edinost med vami duhovniki, s škofom, v raznih komisijah. Živite bližino," je novomašnikom še dejal sveti oče.

Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...