Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tulipani (foto: ARO)
Tulipani | (foto: ARO)

V Arboretumu Volčji Potok 30. razstava tulipanov

Slovenija | 25.04.2021, 10:07 Alen Salihović

Tulipani v Arboretumu Volčji Potok že cvetijo, letošnja hladna muhasta pomlad jim je zelo všeč, pravijo v parku, kjer imajo tulipani posebno mesto. Obiskovalcem je ob programski poti na ogled 350 različnih sort tulipanov, ogledajo pa si lahko med drugim tudi razstave v rastlinjakih, je za oddajo "Iz naših krajev" povedala Melita Miš Strgar. Tulipani so v razcvetu tudi v Mozirskem gaju.

Tulipani imajo v arboretumu posebno mesto, njihovo lepoto so na cvetlični piedestal prvič postavili pred 30 leti. "Nekaj tulipanov manekenov na tej prireditvi vztraja vsa leta, to so sorte 'Apeldoorn', 'Golden Apeldoorn', 'Queen of Night', 'Aladin' in 'Arma', še več pa je takih, ki so očarali in pritegnili poglede, potem pa se skrili očem številnih občudovalcev," pravijo.

Obiskovalci lahko raznolikost tulipanov spoznajo na sprehodu mimo 350 različnih sort, ki so označene ob programski poti. Spet druge bodo očarale velike grede, ki spominjajo na polja tulipanov z nizozemskih razglednic. "Tulipane bo letos gotovo moč občudovati tudi še v začetku maja, saj je del posajenih v Zgornjem angleškem parku v objemu gozda, ki jih s senco in hladom varuje pred prezgodnjim cvetenjem. Na ostalih gredah po parku so tulipani v družbi trajnic in cvetočih sezonskih cvetlic," dodajajo v arboretumu.

Pomladna razstava tulipanov v Mozirskem gaju pa bo med prvomajskimi prazniki, vendar v manjšem obsegu kot sicer. Poleti si želijo ponovno izvesti veliko poletno razstavo poletnega cvetja ter eksotičnih živali. Lani so želeli ponovno pripeljati tudi lipicance, vendar jim to zaradi stanja v državi ni uspelo, morda jim bo letos. "Jeseni načrtujemo razstavo jesenskega cvetja, orjaških buč in 11. tekmovanje za najtežjo bučo, decembra pa upamo, da bomo lahko izpeljali Božično bajko Slovenije, ki bi lani praznovala svoj peti jubilej. Prav tako ob koncu sezone, januarja in februarja, načrtujemo Zimsko pravljico. Vmes pa pripravljamo še nekaj presenečenj," so navedli v Mozirskem gaju.

Slovenija, Hrana in okolje, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...