Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska potica (foto: STA)
Slovenska potica | (foto: STA)

Slastna novica za gurmane potice, verjetno tudi za papeža

Slovenija | 22.04.2021, 11:16 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Lepa novica za vse gurmane Slovenske potice. Evropska komisija jo je namreč zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. To pomeni, da proizvodnja te tradicionalne slovenske sladice ni zemljepisno omejena, pogoj je le certifikat, da je izdelana skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.

Potica je ambasadorka Slovenije in tradicionalna slovenska sladica, zdaj pa bo tudi kot nov zaščiten proizvod na evropski ravni pomagala državi k še boljši prepoznavnosi po svetu. Tako ponosno je ob novici zapisal kmetijski minister Jože Podgoršek. "Slovenska kuhinja ima zelo bogato tradicijo. Slovenska hrana ima identiteto, ki se odraža tudi v zaščitenih proizvodih na ravni EU. Potica je zagotovo jed, ki najbolje simbolizira praznični jedilnik Slovencev." Čestital je vsem, da so spodbujali in pomagali pri zaščiti te slovenske tradicionalne jedi. Največ zaslug pri tem pa imajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Slovenska potica z orehovim nadevom
Slovenska potica z orehovim nadevom © STA

Zanimivo, da je v postopku obravnave Slovenske potice pri komisiji ugovor na vlogo poslala Avstrija, ki je želela zaščititi svoje proizvajalce, ki izdelujejo proizvode s podobnim imenom, kot so Potize in Putize. Slovenija in Avstrija sta se dogovorili, da lahko avstrijski proizvajalci navedeni imeni še naprej uporabljajo, saj je cilj Slovenije zaščititi ime Slovenska potica in ne potice ali izpeljanke tega imena.

SLOVENSKA POTICA

Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki in je slovenska posebnost ter znamenitost, skoraj nacionalni simbol. Razširjena je po vseh slovenskih pokrajinah, se pa potice med seboj razlikujejo po imenih, nadevih, vrstah testa in tudi po obliki. Znanih je več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velja velika raznolikost. Slovenska potica je medtem enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki. Pripravljena je lahko s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi - orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto.

Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko Slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okroglo, z luknjo v sredini ter gladkim ali pokončno rebrastim zunanjim robom. Imeti mora tri do štiri zavoje, potica pečena v večjih potičnikih lahko ima še zavoj ali dva več. Najmanjšo dovoljeno velikost Slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 centimetrov. Slovenska potica je lahko potresena s sladkorjem v prahu.

Njeno peko obvlada sestra Nikolina, ki jo gostimo v naših Svetovalnicah. Če vam je zadišala, kliknite tu za njen recept

 

Sestra Nikolina in Matjaž Merljak
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak © Izidor Šček

Novice se bo gotovo razveselil tudi papež Frančišek, ljubitelj Slovenske potice. Ob tem se lahko spomnimo, kako smo mu jo v dar prinesli ob srečanju z njim leta 2019. In kako nas je takrat v šali poimenoval kot "Radio Potica".  Urednica informativnega programa Marta Jerebič je svetemu očetu predstavila, da je naš Radio Ognjišče katoliška radijska postaja, ki deluje že 25 let. "Ker prihajamo iz Slovenije, ni smela manjkati potica. Papež se je pošalil, češ da se imenujemo Radio Potica in nas nasmejal."

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...