Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Starejši par v cerkvi (foto: Rok Mihevc)
Starejši par v cerkvi | (foto: Rok Mihevc)

Kaj lahko stari starši ponudijo vnukom?

21.04.2021, 12:23 Marjana Debevec

Vatikan je objavil temo prvega svetovnega dneva starih staršev in starejših, ki se glasi: „Vsak dan sem z vami“. Praznovali ga bomo vedno 4. nedeljo v juliju, v bližini godu sv. Joahima in Ane.

"Pozabljamo na bogastvo korenin"

Geslo je izbral sveti oče, z njim pa želi izraziti bližino celotne Cerkve vsem ostarelim, zlasti v tem težkem času pandemije. Kot so zapisali na uradu za družino in življenje gre pri tem geslu za obljubo bližine in upanja, da bi se lahko mladi in starejši povezali v medsebojni podpori. Niso namreč samo vnuki poklicani biti blizu starim staršem, ampak imajo tudi ostareli svojo poklicanost, ki se kaže v oznanjevanju evangelija, molitvi in vodenju mladih k veri, kar je papež poudaril, ko je 31. januarja letos naznanil njihov dan: »Stari starši so večkrat pozabljeni. Pozabljamo namreč na to bogastvo korenin, ki jih je treba prenašati naprej. Zato sem se odločil, da ustanovim dan starih staršev in ostarelih. Pomembno je, da se srečajo s svojimi vnuki. Stari starši bodo ob vnukih sanjali, mladi pa bodo od starih staršev prejeli moč, da bodo šli naprej in prerokovali«, je ob napovedi omenjenega dneva še dejal sveti oče.

Vsak dan sem z vami.

"Ne podcenjujmo ustne molitve starejših, preprostih ljudi."

Pri današnji avdienci pa je poudaril, da ne smemo podcenjevati ustne molitve starejših, preprostih ljudi. Vsi bi se morali navzeti ponižnosti preprostih ljudi, ki te molitve nenehno ponavljajo. »Ne smemo podcenjevati ustnih molitev. Včasih si mislimo: to je samo za preproste ljudi, za otroke, jaz iščem notranjo, premišljevalno molitev. Prosim vas, ne prepustimo se vzvišenosti, v kateri bi podcenjevali ustno molitev. Besede, ki jih izgovarjamo, nas primejo za roko in nam v nekem trenutku povrnejo okus, prebudijo tudi najbolj omamljena srca, vzbudijo občutja, na katera smo že zdavnaj pozabili.« Sveti oče je spomnil na molitev ruskega romarja, ki je neštetokrat ponavljal vzklik: Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se mene grešnika. Molitev tako postane del našega dihanja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...