Starejši par v cerkvi (foto: Rok Mihevc)
Starejši par v cerkvi | (foto: Rok Mihevc)

Kaj lahko stari starši ponudijo vnukom?

Papež in Sveti sedež | 21.04.2021, 12:23 Marjana Debevec

Vatikan je objavil temo prvega svetovnega dneva starih staršev in starejših, ki se glasi: „Vsak dan sem z vami“. Praznovali ga bomo vedno 4. nedeljo v juliju, v bližini godu sv. Joahima in Ane.

"Pozabljamo na bogastvo korenin"

Geslo je izbral sveti oče, z njim pa želi izraziti bližino celotne Cerkve vsem ostarelim, zlasti v tem težkem času pandemije. Kot so zapisali na uradu za družino in življenje gre pri tem geslu za obljubo bližine in upanja, da bi se lahko mladi in starejši povezali v medsebojni podpori. Niso namreč samo vnuki poklicani biti blizu starim staršem, ampak imajo tudi ostareli svojo poklicanost, ki se kaže v oznanjevanju evangelija, molitvi in vodenju mladih k veri, kar je papež poudaril, ko je 31. januarja letos naznanil njihov dan: »Stari starši so večkrat pozabljeni. Pozabljamo namreč na to bogastvo korenin, ki jih je treba prenašati naprej. Zato sem se odločil, da ustanovim dan starih staršev in ostarelih. Pomembno je, da se srečajo s svojimi vnuki. Stari starši bodo ob vnukih sanjali, mladi pa bodo od starih staršev prejeli moč, da bodo šli naprej in prerokovali«, je ob napovedi omenjenega dneva še dejal sveti oče.

Vsak dan sem z vami.

"Ne podcenjujmo ustne molitve starejših, preprostih ljudi."

Pri današnji avdienci pa je poudaril, da ne smemo podcenjevati ustne molitve starejših, preprostih ljudi. Vsi bi se morali navzeti ponižnosti preprostih ljudi, ki te molitve nenehno ponavljajo. »Ne smemo podcenjevati ustnih molitev. Včasih si mislimo: to je samo za preproste ljudi, za otroke, jaz iščem notranjo, premišljevalno molitev. Prosim vas, ne prepustimo se vzvišenosti, v kateri bi podcenjevali ustno molitev. Besede, ki jih izgovarjamo, nas primejo za roko in nam v nekem trenutku povrnejo okus, prebudijo tudi najbolj omamljena srca, vzbudijo občutja, na katera smo že zdavnaj pozabili.« Sveti oče je spomnil na molitev ruskega romarja, ki je neštetokrat ponavljal vzklik: Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se mene grešnika. Molitev tako postane del našega dihanja.

Papež in Sveti sedež
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...