Alen SalihovićAlen Salihović
Tarča, vlada, politika (foto: Pixabay)
Tarča, vlada, politika | (foto: Pixabay)

Tudi s pomočjo diplomacije in blatenja Slovenije v tujini se nadaljuje z rušenjem vlade

| 16.04.2021, 16:15 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Vse od ponedeljka odmeva, da naj bi premier Janez Janša v Bruselj poslal dokument o ureditvi razmer na Zahodnem Balkanu. Spletni portal Necenzurirano je objavil tudi neuradni t.i. non-paper o mejah na Zahodnem Balkanu. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti. Slovenski zunanji minister Anže Logar je sicer že pred tem v državnem zboru pojasnil, da gre zgolj za en tovrstni dokument. Že marca ga je pripravila Hrvaška, podpisalo pa ga je več držav članic, tudi Slovenija z željo, da bi Bosni in Hercegovina pridobili status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Za naš radio je dogajanje komentiral nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, v prispevku pa ste lahko slišali tudi, kako Daytonski mirovni sporazum, ki je razdelil Bosno in Hercegovino vidi škof v Banjaluki Franjo Komarica. Danes je dogajanje komentiral še predsednik države Borut Pahor.

Logar v OZP zagotovil, da se strategija do Zahodnega Balkana ni spremenila

Zunanji minister Anže Logar je na seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. Dogajanje v odnosih med Slovenijo in BiH v zadnjih dneh po njegovih besedah ne koristi nikomur. Logar je poudaril, da se strateški zunanjepolitični dokumenti države niso spremenili in da vlada izvaja veljavno strategijo, morebitne spremembe pa bi bile usklajene z DZ.

Na vprašanje poslanca Matjaža Nemca iz SD o t. i. non paperju o Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga premier Janez Janša poslal v Bruselj, je Logar poslancem pokazal neuradni dokument o BiH, o katerem so zunanji ministri EU razpravljali marca na zasedanju v Bruslju. Opozicijske poslance je vprašal, kaj je njihov interes v razpravi o Zahodnem Balkanu, ki se je razvnela v zadnjih dneh.

Pahor: Z non-paperjem nisem seznanjen, takih idej ne podpiram

Predsednik republike Borut Pahor je danes zatrdil, da pred marčnim obiskom v BiH niti kasneje ni bil seznanjen z non-paperjem o Zahodnem Balkanu. Na novinarski konferenci je Pahor dejal, da odločno nasprotuje spreminjanju meja v regiji, ker verjame, da tega ni mogoče doseči po mirni poti. Zamisli o dokončnem razpadu nekdanje Jugoslavije in spremembi meja odločno nasprotujem, je poudaril predsednik. Tudi če bi se spreminjanje meja začelo po mirni poti, se ne bi tako končalo, je dodal.

Pahor je še poudaril, da bi čimprejšnja širitev EU na Zahodni Balkan zmanjšala pomen naivnih in nevarnih zamisli o spreminjanju meja. Zatrdil je, da se s premierjem Janezom Janšo pred svojim obiskom v Sarajevu marca letos ni pogovarjal o non-paperju. Njegovih pogovorov v BiH zato nikakor ni mogoče razumeti kot tipanja terena za zamisli iz dokumenta.

»Kar zadeva medijskih očitkov in podtikanj slovenski vladi in Janezu Janši s tem t.i non-paperjem, ki ga ni, bi seveda rekel, da je to namenjeno oteževanju ali pa obremenjevanju slovenskega položaja v prihodnjih mesecih, ko bo Slovenija predsedovala EU.«

Nekdanji minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel

Škof Komarica: Kje so Dayton 2, 3...?

Da bi v Bosni in Hercegovini po podpisu Daytonskega mirovnega sporazuma za dokončno ureditev razmer moralo priti do tako imenovanega Daytona 2, je pred leti za naš radio dejal banjaluški škof Franjo Komarica. Prepričan, da si domači politiki sporazum pojasnjujejo vsak drugače. Iz njega so vzeli le tisto, kar jim ustreza, vendar so po njegovih besedah obšli ključen sedmi člen, ki govori, da se begunci lahko vrnejo v svojo domovino, spoštovanje človekovih pravic pa bo nadzorovala neodvisna komisija za človekove pravice in mednarodne policijske enote. Spominja se, da je nemškemu kanclerju Helmutu Kohlu, ki je bil sopodpisnik Daytona dejal: "Kako ste lahko dovolili, da lisice še naprej varujejo kokoši? »Vi ste podpisali Daytonski sporazum in rekli: Ajde, drage kokoši, vrnite se v kokošnjak, tam vas čakajo lisice. To je smešenje žrtev. Vi nagrajujete zločince, a kaznujete žrtve. Po katerem mednarodnem načelu ste to storili.' On mi je odgovoril: 'Čakajte škof, to je prvi korak. Mi načrtujemo Dayton 2 in 3.' Sprašujem se, kdaj bo prišel ta Dayton 2 in 3."

Tako škof Komarica, ki je dejal glede Daytonskega sporazuma še dejal, da ga sprejema le polovica države, saj je v entiteti Republiki Srbski dan podpisa mirovne pogodbe dela prost dan, v federaciji pa ne.



Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...