Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zlorabljena ženska (foto: Pixabay)
Zlorabljena ženska | (foto: Pixabay)

Bo 8. april svetovni dan boja proti spolnim zlorabam otrok?

Cerkev po svetu | 09.04.2021, 12:00 Marjana Debevec

Bo 8. april postal dan, posvečen spolno zlorabljenim otrokom? Tako predlagajo udeleženci tridnevnega virtualnega mednarodnega simpozija o spolnih zlorabah, na katerem sodeluje tudi Cerkev.

Vsi otroci si zaslužijo varno okolje za svoj razvoj, poudarjajo udeleženci mednarodnega simpozija, katerega soorganizator je tudi papeška komisija za zaščito mladoletnih. Njen predsednik kardinal Sean O'Malley se je žrtvam zlorab zahvalil za njihov pogum, da so pripravljene deliti svoje zgodbe. Samo na ta način njihova rana prihaja v javnost. Papeževo sporočilo udeležencem je prebral Michael Hoffman, ki je bil tudi sam žrtev zlorab. Sveti oče v njem spodbuja k vedno večjemu zavedanju o resnosti omenjenega zločina ter k večjemu sodelovanju na vseh ravneh družbe, da bi to zlo izkoreninili.

Nekdanji Nobelov nagrajenec za mir zdravnik Denis Mutwege iz Konga je spregovoril o grozljivih prizorih posiljenih žensk, otrok in ostarelih, izkoriščenih kot vojno orožje. Medicinske sestre so vsak dan molile, da bi sploh zmogle opravljati svoje delo, je povedal. Po njegovih besedah ni dovolj le fizična ozdravitev. Sam pravi, da je doživel veliko moč vere, verske voditelje pa je pozval, naj se borijo proti zlorabam otrok. Žrtve je treba podpreti in jih spoštovati, je poudaril. Treba jim je omogočiti, da spregovorijo in tako dobijo moč, da spremenijo stvari.

Med organizatorji kongresa je tudi profesorica Jennifer Wortham s Harvardske univerze. Duhovnik, ki je bil njihovi družini zelo blizu, je več let zlorabljal njena brata. Ko sta to razkrila, je bil odziv Cerkve zelo slab. Zato je razočarana zapustila krščanstvo in ozdravitev iskala v drugih duhovnih praksah. Ob vnovičnem vstopu v cerkev, ko je želela moliti za pokojno babico, pa je začutila, da se vrača domov in tudi to, da mora storilcu odpustiti. Pisala je celo papežu Frančišku, ki ji je takoj odgovoril ter se nato z njo tudi srečal.

Začutila je, da si sveti oče in z njim tudi Cerkev resnično prizadevata za ozdravitev te hude rane, ki ne zadeva le Cerkve, ampak vse verske skupnosti in celotno družbo. Zato skupaj s kardinalom O'Maleyem predlaga svetovni dan preprečevanja, zdravljenja in pravičnosti za žrtve spolnih zlorab.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.