Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Teolog Hans Küng (foto: splet)
Teolog Hans Küng | (foto: splet)

Umrl je švicarski teolog Hans Kűng

Cerkev po svetu | 07.04.2021, 11:25 Marjana Debevec

V starosti 93 let je včeraj umrl švicarski teolog Hans Küng. Znan je bil po svojih teoloških in moralnih stališčih, ki so bili kritični do nauka Katoliške cerkve.

Švicarski teolog Hans Küng je bil v duhovnika posvečen leta 1954. Leta 1960 je postal redni profesor na Katoliški teološki fakulteti Univerze v Tübingenu, nato pa se je kot strokovnjak udeležil Drugega vatikanskega koncila. Tam je imel priložnost spoznati Josepha Ratzingerja, s katerim sta se pozneje tedensko srečevala. Küng se je posvečal preučevanju zgodovine religij, zlasti abrahamskih, in sodelovanju med verstvi s prepoznavanjem njihovih skupnih vrednot, kar je združil v gibanju Svetovni etos.

Zaznal je, da naš čas potrebuje spremembe, zato je tudi spodbujal k razpravi v Cerkvi, vendar pa so bile nekatere njegove rešitve nesprejemljive. Nasprotoval je zlasti dogmi o papeški nezmotljivosti, ostal pa je pri svojem prepričanju tudi na področju duhovniškega celibata, kontracepcije in evtanazije. Zato mu je Kongregacija za nauk vere leta 1979 odvzela naziv profesorja teologije.

Znan je kot uporniški teolog, čeprav je po mnenju poznavalcev treba tudi priznati, da svojih idej ni zagovarjal tako agresivno, kot nekateri drugi teologi. Kritičen je bil do sv. papeža Janeza Pavla II. in do Benedikta XVI., vendar pa ga je slednji kljub temu leta 2005 sprejel v zasebno avdienco. In čeprav sta ostala na različnih bregovih, je njuno srečanje, kot so zapisali takrat, potekalo v prijateljskem vzdušju. Papež je izrazil občudovanje Küngovega Svetovnega etosa in njegovega vztrajanja, da na svetu ne bo miru, dokler ne bo miru med religijami, Küng pa je pohvalil Ratzingerjevo zavezanost medverski solidarnosti.

V zadnjih letih se je Küng zaradi zdravstvenih težav umaknil v zasebnost.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.