Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Župnik Zorko Bajc (foto: Izidor Šček)
Župnik Zorko Bajc | (foto: Izidor Šček)

VIDEO: Bi Jezus danes uporabljal električnega pastirja?

Radijski misijon 2021 | 24.03.2021, 10:05 Rok Mihevc

Kakšen naj bi bil pastir, da bi mu čreda zaupala in ga imela rada? V kratkem nagovoru je o tem ob naslovu »Hrani moja jagnjeta« razmišljal piranski župnik Zorko Bajc.

Koliko je med poslušalci, gledalci in tudi bralci še takih, ki ste v svoji mladosti imeli opravka s pastirstvom? Verjetno bolj malo, saj postaja poklic pastirja deficitarni poklic, pravi Zorko Bajc. Nadomestil ga je sicer električni pastir, pri katerem pa »manjka oseben odnos«.

Katerega pastirja bo torej ovca bolj poslušala? Zagotovo tistega, ki nosi veselje, ki nosi upanje. In takšnega se ovca ne boji, ampak mu zaupa in sledi. Zato je veselje tisto, ki bi moralo biti lastno kristjanu. Veselje je tisto, po katerem bi morali kristjana spoznati.

Kako aktualna je prilika o dobrem pastirju danes, kako se ta motiv v umetnosti pojavlja že od vsega začetka in kakšni pastirji so voditelji Cerkve? O tem razmišlja tokratni misijonar v svojem kratkem nagovoru. Zorko Bajc spodbuja tudi k osebnemu razmisleku o tem, kakšen je naš vsakodnevni odnos do Jezusa in Boga.

Zorko Bajc
Zorko Bajc © Izidor Šček

ZORKO BAJC

Zorko Bajc je bil rojen leta 1966 v Kanjem dolu pod Javornikom, ki je pustil v njegovi duši močan pečat. Mladostna leta je preživel na Colu in Vipavi, kjer je končal gimnazijo. Po zaključku študija teologije v Ljubljani je bil leta 1992 posvečen v duhovnika. Prva službena pot ga je vodila v Tolmin. V obdobju od leta 1994 do 1998 je kot kaplan služboval v Postojni. Svoje znanje in čut do umetnosti je nadgradil na papeški univerzi Gregoriana v Rimu, kjer je zaključil podiplomski študij sakralne umetnosti in vzporedno opravil tudi študij fotografije in filma. Od leta 2000 je župnik v Piranu.

(vir: Osnovna šola Col)

Radijski misijon 2021
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...