Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Če je Bog Bog miru – in to je – nam ni dovoljeno iti se vojne v njegovem imenu. (foto: Sunyu / Unsplash)
Če je Bog Bog miru – in to je – nam ni dovoljeno iti se vojne v njegovem imenu. | (foto: Sunyu / Unsplash)

Če je Bog Bog ljubezni – in to je – nam ni dovoljeno sovražiti bratov.

Radijski utrip | 09.03.2021, 08:05 Tadej Sadar

Zgodovinski obisk papeža, živahno spletno dogajanje po župnijah in tedenski pregled radijskih vsebin v tem tednu.

Papež Frančišek je zaključil zgodovinski obisk Iraka. Želel je biti tam, kjer ljudje trpijo. S tega potovanja najbolj odmeva naslednja njegova misel:

»Če je Bog Bog življenja – in to je – nam ni dovoljeno ubijati bratov v njegovem imenu.
Če je Bog Bog miru – in to je – nam ni dovoljeno iti se vojne v njegovem imenu.
Če je Bog Bog ljubezni – in to je – nam ni dovoljeno sovražiti bratov.«

Več o njegovem obisku na naši spletni strani in tudi v oddajah Radia Ognjišče, pa tudi o 8. obletnici njegove izvolitve za papeža, ki se je bomo spomnili v soboto.

V tem tednu se spominjamo tudi nastanka spletnega omrežja, od katerega mineva zgolj 32 let in je prav v tem trenutku tudi v veliko pomoč. Prek njega namreč prav te dni potekajo duhovni nagovori, simpozij, tudi duhovna priprava na Veliko noč, o nekaterih poročamo in nanje opozarjamo tudi mi.

V ponedeljkovi oddaji Spoznanje več, predsodek manj je bil z nami z nami dr. Aleš Maver, ki je med drugim razgalil evropsko nerazumevanje naše medijske krajine.

V torkovem večeru bodo na vrsti Globine, v katerih se lahko pogovorite z duhovnikom. V soboto bo v oddaji Za življenje v živo z nami specialni pedagog Marko Juhant, v nedeljo zvečer pa lahko prisluhnete oddaji Luč v temi.

In še čudovita misel iz torkove oddaje Sol in luč:

 „Kaj storimo, kadar nas boli srce?" je vprašal fant. „Ovijemo ga s prijateljstvom, s skupnimi solzami in časom, da se znova zbudi srečno in polno upanja." (Charlie Mackesy)

Lep teden in veliko doživetih minut z Radiem Ognjišče vam želimo - naj bo prek valov, spleta ali podkastov. Pa zdravi bodite!

Radijski utrip
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.