Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče | (foto: ARO)

Minister Logar o precej aktivni zunanji politiki Slovenije

Slovenija | 18.03.2021, 09:16 Alen Salihović

Slovenija bo v drugi polovici leta predsedovala Svetu Evropske unije. Gre za zgodovinsko nalogo, ki jo je vlada pod vodstvom Janeza Janše enkrat že odlično izpeljala. O tem, katere so prednostne naloge pa tudi o drugih zunanjepolitičnih temah smo v Pogovoru o spregovorili z zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem. Zanimalo nas bo tudi sodelovanje naše države s sosedami in tudi z velesilami kot so ZDA, Rusija in Kitajska.

Logar je v oddaji povedal, da je bil prvi slovenski zunanji minister, ki je obiskal Hrvaško po letu 2012. Po letu 2007 je Slovenijo znova obiskal italijanski zunanji minister. Po 23. letih je Slovenijo znova obiskal ameriški državni sekretar. Slovenijo pa so so v enem letu obiskali zunanji ministri Nemčije, Francije in vseh sosednjih držav.

Logar je o strategiji dejal, da ima slovenska zunanja politika strategijo o zunanji politiki sprejeto že od leta 2015, ko je vlado vodil Miro Cerar. Ta strategija relativno jasno opredeljuje smer slovenske zunanje politike. »Ko sem prišel na ministrstvo pred malo več kot enim letom, smo najprej z mojo ekipo pregledali izvajanje te strategije in ugotovili smo številna odstopanja, zato smo v prvi vrsti podkrepili ali pa okrepili delovanje na tistih področjih, kjer je Slovenija na podlagi te strategije zaostajala. Eno od teh področjih je bilo zagotovo transatlantsko sodelovanje, torej odnosi z ZDA, ki so v preteklih desetih letih skoraj zaostali in so bili nadomeščeni z večjo aktivnostjo na drugih zunanjepolitičnih odnosih. Drugo vprašanje pa je bilo tudi tkanje vezi z državami članicami Evropske unije, kjer smo prav tako ugotavljali precejšnje zaostanke. Recimo z nekaterimi državami se slovenska zunanja politika ni srečala že desetletja, z nekaterimi celo nikoli od osamosvojitve, to je, bi rekel ta drugi koncentrični krog. In tretji osnovni je pa - odnosi s sosedami. Tudi tukaj smo ugotovili precejšnje zaostajanje in v tem delu je pomemben tudi odnos s predstavniki narodnih skupnosti, torej zamejci, in tudi tukaj smo že v začetku okrepili naše sodelovanje. To so bile na nek način po treh koncentričnih krogih ključne usmeritve, ki smo jih z mojo ekipo začrtali in potem v preteklem letu tudi v veliki meri udejanjili,«je povedal minister Logar.

Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče © ARO

...

Slovenija, Pogovor o
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...