Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch (foto: Anze Malovrh/STA)
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch | (foto: Anze Malovrh/STA)

Več kot le prestopno leto

Slovenci po svetu | 13.03.2021, 09:17 Matjaž Merljak

Več kot 190 srečanj, dve stoletnici, repatriacija, usklajevanje med ministrstvi. Vse to je zaznamovalo zadnje leto za dr. Heleno Jaklitsch kot ministrico in vodjo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na lanskem srečanju z mladimi na Dragi je naglasila, kako velikega pomena je, da je kot vodja Urada tudi ministrica in ima zato neposreden stik z drugimi ministri in se zadeve hitreje lahko premaknejo. Eden novejših in odmevnejših dosežkov - zaživel je ta teden - je možnost brezplačnega testiranja pri vstopu iz Italije v Slovenijo za izjeme. "Koraki so bili narejeni tudi z izobraževalnim ministrstvom o pedagoški svetovalki v Porabju in pri pripravi zakonodajnih podlag za znanstvene raziskave, pa tudi na gospodarskem področju ...", še pove ministrica Jaklitsch.

To je bilo izjemno leto z velikimi premiki ...

Prvo leto ni bilo zahtevno le zaradi epidemije, tudi 'slovenska politična polena' so letela. Ne sicer na to področje, a bilo je težko delati pod temi pritiski. Kljub temu so se vsi sodelavci na Uradu trudili delati profesionalno in strokovno.

 

Pred letom je ministrica na predstavitvi v državnem zboru podčrtala, da ne želi biti samo tista, ki deli finančno podporo zamejcem in izseljencem, ampak želi podpreti njihove dejavnosti. Zato je tudi sodelovala na več dogodkih, v živo in na daljavo. Pa tudi finančna sredstva je razdelila in z veseljem pove, da je proračunu za zamejstvu in izseljenstvo več denarja.

Slovencem po svetu in domovini

Pogovoru z ministrico Jaklitsch v celoti prisluhnite v oddaji Slovencem po svetu in domovini ob 17. uri. Oddaja je na voljo tudi v obliki podcasta. Vabljeni, da se naročite nanj. Storitev je brezplačna.

Še vedno je aktualna repatriacija rojakov iz Venezuele. Nekako eno leto mineva od prihoda večje skupine, podaljšan status jim bo potekel čez približno šest mesecev. Morda se prav kmalu pokažejo pri konkretni sadovi glede učenja jezika in zaposlitev.

Ne moremo mimo gospodarskega sodelovanja. Odmevno je bilo novembrsko poslovno srečanje v organizaciji novoustanovljene Slovenske poslovne globalne povezave. Na Uradu se že pripravljajo na obeležitevi 30-letnice naše samostojnosti in enotnosti in na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju