Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Cvetna nedelja v maskah (foto: Rok Mihevc)
Cvetna nedelja v maskah | (foto: Rok Mihevc)

Še ena cvetna nedelja v maskah ali pred zasloni...

29.03.2021, 08:07 Rok Mihevc

Tudi letos "obvezna oprema" za odhod h bogoslužju na cvetno nedeljo ni bila samo butara ali oljčna vejica, ampak tudi maska.

Letošnjo cvetno nedeljo smo zopet obhajali s pridihom omejitvenih ukrepov. V skladu z njimi so se župnije z blagoslovom butar in zelenja različno znašle. Na Frankolovem so prostovoljci že prej pripravili križce in so jih blagoslovljene lahko vzeli sami, na Polici pri Grosuplju je blagoslov potekal "na terenu" iz avtomobila, v Grosuplju pa ravno obratno - z mimohodom avtomobilom pred župniščem. Večinoma pa so blagoslovi potekali preko spletnih prenosov bogoslužij.

260 križcev na Frankolovem
260 križcev na Frankolovem © Branko Cestnik

Blagoslov iz avtomobila
Blagoslov iz avtomobila © Jože Plut Šorc

Blagoslov butar
Blagoslov butar © Rok Mihevc
Butare na kmetih so bile vedno zajetne, visoke in težke, da jih je moralo ponekod do cerkve nositi tudi več fantov. Kmetje so namreč potrebovali velike butare zato, ker so jih po blagoslovu doma razdrli in dali živini, »žegnan les« pa so razdelili na nešteto krajev po posestvu, da bi jim varoval imetje in pridelek. In navdušeni in veseli smo, da je take prizore videti tudi danes! Posnetek nam je posredoval Matevž Škulj.


Tudi naše sledilce na Facebook profilu smo povprašali kako so praznovali in poslali so nam par zanimivih fotografij.

© Danijela Rondič

Prleški preslec že na strehi
Prleški preslec že na strehi © Darja Hanželič

© Jožica Jeraj

Butara velikanka
Butara velikanka © Marija Pavlin

© Primož Rojc

© Monika Juvan

Pozdravi iz Argentine
Pozdravi iz Argentine © Ruth Carla Grbec

© Vesna Sever Borovnik

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju