Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Cvetna nedelja v maskah (foto: Rok Mihevc)
Cvetna nedelja v maskah | (foto: Rok Mihevc)

Še ena cvetna nedelja v maskah ali pred zasloni...

29.03.2021, 08:07 Rok Mihevc

Tudi letos "obvezna oprema" za odhod h bogoslužju na cvetno nedeljo ni bila samo butara ali oljčna vejica, ampak tudi maska.

Letošnjo cvetno nedeljo smo zopet obhajali s pridihom omejitvenih ukrepov. V skladu z njimi so se župnije z blagoslovom butar in zelenja različno znašle. Na Frankolovem so prostovoljci že prej pripravili križce in so jih blagoslovljene lahko vzeli sami, na Polici pri Grosuplju je blagoslov potekal "na terenu" iz avtomobila, v Grosuplju pa ravno obratno - z mimohodom avtomobilom pred župniščem. Večinoma pa so blagoslovi potekali preko spletnih prenosov bogoslužij.

260 križcev na Frankolovem
260 križcev na Frankolovem © Branko Cestnik

Blagoslov iz avtomobila
Blagoslov iz avtomobila © Jože Plut Šorc

Blagoslov butar
Blagoslov butar © Rok Mihevc
Butare na kmetih so bile vedno zajetne, visoke in težke, da jih je moralo ponekod do cerkve nositi tudi več fantov. Kmetje so namreč potrebovali velike butare zato, ker so jih po blagoslovu doma razdrli in dali živini, »žegnan les« pa so razdelili na nešteto krajev po posestvu, da bi jim varoval imetje in pridelek. In navdušeni in veseli smo, da je take prizore videti tudi danes! Posnetek nam je posredoval Matevž Škulj.


Tudi naše sledilce na Facebook profilu smo povprašali kako so praznovali in poslali so nam par zanimivih fotografij.

© Danijela Rondič

Prleški preslec že na strehi
Prleški preslec že na strehi © Darja Hanželič

© Jožica Jeraj

Butara velikanka
Butara velikanka © Marija Pavlin

© Primož Rojc

© Monika Juvan

Pozdravi iz Argentine
Pozdravi iz Argentine © Ruth Carla Grbec

© Vesna Sever Borovnik

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...