Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Delfini pod piranskim župniščem (foto: posnetek zaslona)
Delfini pod piranskim župniščem | (foto: posnetek zaslona)

Spočijte si oči s posnetkom delfinov pod piranskim župniščem

Pozitiva | 23.03.2021, 12:26 Rok Mihevc

Piranska cerkev sv. Jurija na klifu je ena izmed najlepših razglednic, ki jo lahko pošljemo s slovenskega morja. Ko pa se v video posnetku tem morskim prizorom pridružijo še delfini, lahko rečemo, da so ustvarjalci postavili »piko na i«.

Župnija Piran, ki jo upravlja župnik Zorko Bajc, tudi naš letošnji radijski misijonar, je objavila posnetek »Delfini pod piranskim župniščem«. Vabi nas, da ob ogledu videa uživamo v njihovem razigranem plavanju.

In še nekaj zanimivosti. Do leta 2002, ko prisotnost delfinov v Sloveniji preučuje in spremlja društvo Morigenos, je le malokdo vedel, da se ti pri nas sploh pojavljajo in smo o njih vedeli bolj malo. A slovensko morje je skupaj s hrvaškimi in italijanskimi vodami pomemben življenjski prostor populaciji delfinov vrste »velika pliskavka«. Delfini slovensko morje uporabljajo za prehranjevanje, igro, počitek, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. Slovenske vode bolj ali manj redno uporablja okoli 70-100 delfinov, med njimi tudi samice z mladički.

(Vir: Društvo Morigenos)

Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.