Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Družina Ban (foto: Arhiv družine Ban)
Družina Ban | (foto: Arhiv družine Ban)

Papež: Podprimo družino!

| 20.03.2021, 09:03 Marjana Debevec

Vstopili smo v leto družine. Papež nas vabi, naj nanjo pogledamo v njenem resničnem življenju, da ji bomo lahko stali ob strani in jo spremljali v različnih obdobjih življenja. To konkretno že delajo člani društva Družina in življenje, katerih ustanovitelja zakonca Siter sta včeraj prejela papeško priznanje. Pri sv. Jožefu v Ljubljani pa so se sinoči zbrali predstavniki različnih skupin, ki v Cerkvi na Slovenskem delujejo v dobro družine.

Družina ni nekaj teoretičnega, meni papež Frančišek. Spremljati jo je treba v vsej razsežnosti evangeljskega sporočila in obenem z vso rahločutnostjo. Prav evangelij namreč človeške odnose osvobodi suženjstva diktature čustev, povzdigovanja minljivih odnosov, ki mladim jemljejo pogum za sprejemanje dokončnih odločitev ter prevlade individualizma. Po drugi strani pa naj bi Cerkev vstopila v resnično življenje družin ter od blizu spoznala težave zakoncev in staršev. Približala naj bi jim vso vrednost zakona kot Božjega načrta. Podprimo družino!, je papeževo sporočilo ob začetku leta družine.

Lepoto in bogastvo družine smo lahko začutili na sinočnjem srečanju pri sv. Jožefu v Ljubljani, ko so mnogi posamezniki in zakonski pari pričevali o tem, kaj vse že delajo za družine. Nadškof Stanislav Zore je v uvodnem nagovoru poudaril, da je ljubezen, ki jo po zgledu sv. Jožefa živimo v družini, vedno darovanjska. »Izkazati spoštovanje, dati varnost, pokazati sprejetost. Vse to in še toliko drugega so samo drugi izrazi za temeljno resničnost ljubiti. In ljubiti na tak način, ljubiti darovanjsko, pomeni stopiti na pot radosti.«

Nuncij je izročil papeško priznanje zakoncema Siter
Nuncij je izročil papeško priznanje zakoncema Siter © posnetek zaslona

To veselje darovanja izkušata tudi zakonca Vilma in Dani Siter, ki sta v Sloveniji ustanovila Družino in življenje. Sinoči sta po rokah nuncija prejela papeško odlikovanje. »Priznanje je preko zakoncev Siter namenjeno vsem slovenskim zakoncem«, je povedal nadškof Jean-Marie Speich. Dani Siter se je zahvalil papežu Frančišku, da je spoznal vrednoto dela z zakonci in družinami ter družino postavil na tako visoko mesto. »Midva nisva sama. Nas je veliko. Predvsem so tu najini otroci, ki so bili ves čas z nama, in seveda so tu mnogi zakonci, tako voditeljski pari po Sloveniji, kakor tudi mnogi pričevalci. Vsi pa delamo na tem, da želimo, da je Gospod živo prisoten v naših življenjih in v naših odnosih. In to bomo delali še naprej,« je še dejal Siter.

Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...