Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ...  (foto: rawpixel.com)
Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ... | (foto: rawpixel.com)

Slovenija nadaljuje z uporabo cepiva AstraZenece

Slovenija | 18.03.2021, 18:22 Alen Salihović

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je zato že sporočil, da Slovenija že jutri nadaljuje z uporabo cepiva AstraZenece. Tako naj bi jutri cepili poslance in ves državni vrh.  Predsednike države, državnega zbora, vlade in državnega sveta Boruta Pahorja, Igorja Zorčiča, Janeza Janšo in Alojza Kovšco.

»Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 in povezanih tveganj za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja,« je povedala Cookova. Kot je še dodal, je odbor prišel tudi do zaključka, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke, poroča STA.

Analizo varnosti AstraZenecinega cepiva so opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Večina je napovedala, da bo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakala na konec Emine analize.

Slovenija, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.