Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović
Družina (foto: Pixabay)
Družina | (foto: Pixabay)

Družine smo edini evangelij, ki ga bodo nekateri brali...

19.03.2021, 08:40 Marjana Debevec

Na praznik sv. Jožefa smo začeli leto družine. Ta je še posebej v času pandemije pokazala, da je temeljna celica družbe, ki prinaša in varuje življenje. Smo pa tudi v letu sv. Jožefa, ki je njen varuh in zavetnik.

Pet let po izidu apostolske spodbude Radost ljubezni je papež Frančišek za vesoljno Cerkev razglasil Leto družine, ki ga bomo sklenili s svetovnim srečanjem družin 26. junija 2022 v Rimu.

Pri sv. Jožefu v Ljubljani se bodo nocoj zbrali različni predstavniki skupin in posamezniki, ki svojo ljubezen vlagajo prav v družino, ali njene posamezne člane, kot so vdovci, ločeni, mladi, otroci,... »Zato da ljudje slišijo, kaj v naši Cerkvi že obstaja, kam se lahko vključijo, kje so dobrodošli in mogoče nekateri tudi dobijo pogum, da se tudi sami prostovoljno vključijo v tem sodelovanju za dobrobit družine,« je povedal Luka Mavrič z Urada za družino.

Prav leto družine je po besedah duhovnika Rafka Klemenčiča priložnost, da se zavemo, koliko se že dogaja na področju dela z družinami. »To leto družine nas vabi med drugim tudi k temu, da bi sprejeli navzkrižno sodelovanje. Povabljeni so vsi, ki marsikaj lepega v naši domovini, v naši Cerkvi, pa morda jih ne poznamo. In res, tudi moja izkušnja je: koliko lepega Bog dela na skritem

Marjeta Bec iz Družine in življenja je prepričana, da imamo krščanske družine posebno poslanstvo: »Kako pričevati svoje odnose in kako živeti svojo vero tako, da bodo drugi v nas prepoznali Jezusa. Za večino ljudi smo namreč mi edini evangelij, ki ga berejo.«

Da smo družine povabljene na to pot, je prepričan tudi Klemenčič, ki pravi, da nam je lahko velik vzor sv. Jožef. »Sporočilo vidim v tem: klic vsem nam kristjanom, celotni Cerkvi – ne boj se! Pojdi na pot! Zdaj v teh časih pa: stopi ven iz te svoje samozadostnosti. Pogumno stopi na pot in jaz ti bom potem že sproti pokazal, kaj pričakujem od tebe. Tako je bil Jožef poklican in mislim, da smo mi danes zelo podobno poklicani.«

Vodja urada za laike, družino in življenje kardinal Kevin Farrel je izpostavil vlogo družine v pandemiji: "Prav družina je, čeprav je z različnih vidikov močno preizkušana, še enkrat pokazala svoj obraz varuha življenja, kot je bil sv. Jožef. Družina bo za vedno ostala varuh naših najbolj pristnih odnosov; tistih odnosov, ki se rojevajo iz ljubezni in nam pomagajo dozorevati kot ljudje."

Po besedah kardinala Farrela je treba v Cerkvi spremeniti miselnost: družine niso objekt pastorale, ampak njen subjekt, saj so polne potenciala za Cerkev in družbo. Pogosto jih odlikuje živa vera, so živeti katekizem, v njih najdemo resnično srečo, je še poudaril vodja urada za družino in življenje.

Slovenske družine pa smo povabljene tudi, da se v letu družine vsak večer ob 20.00 povežemo se v skupni molitvi in kličemo božji blagoslov in varstvo svete Družine nad naš slovenski narod.

PRENOS SREČANJA

Prenos srečanja ob začetku leta družine bo na facebook strani svetišča sv. Jožefa nocoj ob 20.00, posnetek pa bo si mogoče ogledati skozi vse leto na cerkvenih spletnih kanalih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...