Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina (foto: Pixabay)
Družina | (foto: Pixabay)

Družine smo edini evangelij, ki ga bodo nekateri brali...

Cerkev na Slovenskem | 19.03.2021, 08:40 Marjana Debevec

Na praznik sv. Jožefa smo začeli leto družine. Ta je še posebej v času pandemije pokazala, da je temeljna celica družbe, ki prinaša in varuje življenje. Smo pa tudi v letu sv. Jožefa, ki je njen varuh in zavetnik.

Pet let po izidu apostolske spodbude Radost ljubezni je papež Frančišek za vesoljno Cerkev razglasil Leto družine, ki ga bomo sklenili s svetovnim srečanjem družin 26. junija 2022 v Rimu.

Pri sv. Jožefu v Ljubljani se bodo nocoj zbrali različni predstavniki skupin in posamezniki, ki svojo ljubezen vlagajo prav v družino, ali njene posamezne člane, kot so vdovci, ločeni, mladi, otroci,... »Zato da ljudje slišijo, kaj v naši Cerkvi že obstaja, kam se lahko vključijo, kje so dobrodošli in mogoče nekateri tudi dobijo pogum, da se tudi sami prostovoljno vključijo v tem sodelovanju za dobrobit družine,« je povedal Luka Mavrič z Urada za družino.

Prav leto družine je po besedah duhovnika Rafka Klemenčiča priložnost, da se zavemo, koliko se že dogaja na področju dela z družinami. »To leto družine nas vabi med drugim tudi k temu, da bi sprejeli navzkrižno sodelovanje. Povabljeni so vsi, ki marsikaj lepega v naši domovini, v naši Cerkvi, pa morda jih ne poznamo. In res, tudi moja izkušnja je: koliko lepega Bog dela na skritem

Marjeta Bec iz Družine in življenja je prepričana, da imamo krščanske družine posebno poslanstvo: »Kako pričevati svoje odnose in kako živeti svojo vero tako, da bodo drugi v nas prepoznali Jezusa. Za večino ljudi smo namreč mi edini evangelij, ki ga berejo.«

Da smo družine povabljene na to pot, je prepričan tudi Klemenčič, ki pravi, da nam je lahko velik vzor sv. Jožef. »Sporočilo vidim v tem: klic vsem nam kristjanom, celotni Cerkvi – ne boj se! Pojdi na pot! Zdaj v teh časih pa: stopi ven iz te svoje samozadostnosti. Pogumno stopi na pot in jaz ti bom potem že sproti pokazal, kaj pričakujem od tebe. Tako je bil Jožef poklican in mislim, da smo mi danes zelo podobno poklicani.«

Vodja urada za laike, družino in življenje kardinal Kevin Farrel je izpostavil vlogo družine v pandemiji: "Prav družina je, čeprav je z različnih vidikov močno preizkušana, še enkrat pokazala svoj obraz varuha življenja, kot je bil sv. Jožef. Družina bo za vedno ostala varuh naših najbolj pristnih odnosov; tistih odnosov, ki se rojevajo iz ljubezni in nam pomagajo dozorevati kot ljudje."

Po besedah kardinala Farrela je treba v Cerkvi spremeniti miselnost: družine niso objekt pastorale, ampak njen subjekt, saj so polne potenciala za Cerkev in družbo. Pogosto jih odlikuje živa vera, so živeti katekizem, v njih najdemo resnično srečo, je še poudaril vodja urada za družino in življenje.

Slovenske družine pa smo povabljene tudi, da se v letu družine vsak večer ob 20.00 povežemo se v skupni molitvi in kličemo božji blagoslov in varstvo svete Družine nad naš slovenski narod.

PRENOS SREČANJA

Prenos srečanja ob začetku leta družine bo na facebook strani svetišča sv. Jožefa nocoj ob 20.00, posnetek pa bo si mogoče ogledati skozi vse leto na cerkvenih spletnih kanalih.

Cerkev na Slovenskem
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...