Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Starejšim od 60 let posvetovalna skupina predlaga drugi poživitveni odmerek (foto: Bor Slana/STA)
Starejšim od 60 let posvetovalna skupina predlaga drugi poživitveni odmerek | (foto: Bor Slana/STA)

Slovenija začasno prekinja cepljenje s cepivom Astrazenece

| 15.03.2021, 19:12 Tanja Dominko

Minister za zdravje Janez Poklukar je na večerni izredni novinarski konferenci sporočil, da so danes svetovalno skupino znova zaprosili, naj pretrese učinke cepljenja s cepivom Astrazenece in da je ta sporočila, da zaradi previdnosti svetuje začasno prekinitev cepljenja. Tako bodo jutri v Sloveniji cepili zgolj tiste, ki so na programu za cepljenje z drugima dvema cepivoma. Je pa dobra novica ta, da bomo s strani Pfizerja dobili dodatne odmerke, je sporočil minister.

Slovenija bo cepljenje začasno zadržala, in sicer do odločitve Evropske agencije za zdravila. Po napovedih bo ta odločala jutri. Tudi strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije s področja cepiv bodo razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, je danes sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Sestanek na to temo bo potekal tudi na Evropski agenciji za zdravila.

"Posvetovalni odbor WHO o varnosti cepiv preučuje razpoložljive podatke, je v tesnem stiku z Evropsko agencijo za zdravila in se bo sestal jutri," je povedal šef WHO. Dodal je, da so tovrstne ocene rutinska praksa in da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece. Organizacija tovrstnih srečanj pa po njegovem mnenju kaže na to, da nadzorni sistem dobro deluje.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.