Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) (foto: Matjaž Merljak)
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) | (foto: Matjaž Merljak)

Brezplačno testiranje za zamejce iz Italije

Slovenci po svetu | 09.03.2021, 10:41 Matjaž Merljak

Za prebivalce obmejnega pasu med Slovenijo in Italijo bo opravljanje vsakodnevih obveznosti olajšano. Na mejnih prehodih jim bo omogočeno brezplačno testiranje.

Pri vstopu iz Italije v Slovenijo bo od jutri (10. marca 2021) omogočeno brezplačno testiranje za vse osebe, ki spadajo pod izjeme in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu (čezmejni dnevni migranti, šolarji, dvolastniki in nekateri drugi). Te izjeme lahko vstopajo v Slovenijo, če predložijo negativni rezultat PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa.

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure potekalo na mejnih prehodih na naslednjih lokacijah:

  • Koper, Kulturni dom Škofije,
  • Nova Gorica, mejni prehod Solkan (zabojnik),
  • Sežana, mejni prehod Fernetiči (prostori mejnega prehoda),
  • Kobarid, Kulturni dom Kobarid,
  • Rateče, šotor pred mejnim prehodom.

Oseba, ki se bo udeležila brezplačnega testiranja na navedenih lokacijah, mora imeti s seboj izpolnjeno izjavo v slovenskem in italijanskem jeziku (povezava do izjave)

Kot piše na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je to sad prizadevanj ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch, v sodelovanju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.

Slovenci po svetu
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...

O avtorju