Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: Bor Slana / STA)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Bor Slana / STA)

Nadškofa Zore in Cvikl vesela ob novici o novem celjskem škofu

| 05.03.2021, 19:00 Alen Salihović

Novemu celjskemu škofu msgr. Maksimilijanu Matjažu sta že čestitala ob slovenska nadškofa. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je poudaril, da se veseli njegovega duhovnega in strokovnega prispevka, s katerim bo obogatil delovanje Slovenske škofovske konference in Cerkve v Sloveniji. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je izpostavil Matjaževe bogate pastoralne izkušnje oz. večletno duhovno voditeljstvo in svetovanje mladim duhovnikom.

Predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore čestital novoimenovanemu celjskemu škofu msgr. Maksimilijanu Matjažu

Veselimo se s krajevno Cerkvijo celjske škofije, ki je danes dobila novega pastirja. Papež Frančišek je za njenega škofa imenoval profesorja Svetega pisma dr. Maksimilijana Matjaža. Imenovanemu iskreno čestitamo in se veselimo njegovega duhovnega in strokovnega prispevka, s katerim bo obogatil delovanje Slovenske škofovske konference in Cerkve v Sloveniji.

Svoje poglobljeno poznavanje Svetega pisma, s katerim je doslej bogatil študente Teološke fakultete in različne svetopisemske skupine, bo sedaj delil vernikom svoje škofije in Cerkve v Sloveniji. Ko se veselimo njegovega imenovanja in mu voščimo močne vere, trdnega upanja in apostolske ljubezni, mu obljubljamo bratsko bližino, ki jo bomo živeli predvsem v molitvenem spominu pred Gospodom.

Bog vas živi, novi celjski škof Maksimilijan.

Podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl čestital novoimenovanemu celjskemu škofu msgr. dr. Maksimilijanu Matjažu

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl © STA
Dragi sobrat Maksimilijan Matjaž!

Z Veseljem sem sprejel danes novico, da Te je papež Frančišek izbral za novega škofa v Celju. Pred dvaintridesetimi leti si v mariborski stolnici prejel mašniško posvečenje in takrat z apostolom Pavlom vzkliknil: »Dovolj Ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabosti (2 Kor 12, 9).« Danes v svojem srcu podoživljaš in obnavljaš To svojo poklicanost in zavezo zvestobe Bogu, ki Te je sedaj poklical v zbor apostolov.

Poznamo Te kot raziskovalca in poznavalca Svetega pisma in Božje besede. Po zgledu blagopokojnega mariborskega škofa dr. Maksimilijana Držečnika boš gotovo tudi Ti v svoji apostolski službi z veliko vnemo oznanjal Božjo besedo. Naj Te pri tem v obilju spremlja in podpira priprošnja Tvojega krstnega zavetnika in sozavetnika celjske škofije, mučenca sv. Maksimilijana Celjskega.

Kot duhovniku mariborske nadškofije se Ti ob tej priložnosti zahvaljujem za Tvoj duhovniški lik in za bogat prispevek pri pastoralnem delovanju mariborske nadškofije. S predanostjo si več let povezoval mlade duhovnike ter bil njihov duhovni voditelj in svetovalec. Prav tako imaš pomembne zasluge pri organizaciji izobraževalnih srečanj duhovnikov mariborske nadškofije na Pohorju, in prav tako tudi v okviru Komisije za strategijo župnijskih pastoralnih konceptov. Vse te bogate pastoralne izkušnje boš gotovo s pridom uporabil tudi kot pastir celjske škofije, v dobro krajevne Cerkve, mariborske metropolije in vse Cerkve na Slovenskem.

Božji Blagoslov in Varstvo Božje Matere naj bo povsod naTvoji nadaljnji apostolski poti!

Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...