Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Alen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: Bor Slana / STA)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Bor Slana / STA)

Nadškofa Zore in Cvikl vesela ob novici o novem celjskem škofu

05.03.2021, 19:00 Alen Salihović

Novemu celjskemu škofu msgr. Maksimilijanu Matjažu sta že čestitala ob slovenska nadškofa. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je poudaril, da se veseli njegovega duhovnega in strokovnega prispevka, s katerim bo obogatil delovanje Slovenske škofovske konference in Cerkve v Sloveniji. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je izpostavil Matjaževe bogate pastoralne izkušnje oz. večletno duhovno voditeljstvo in svetovanje mladim duhovnikom.

Predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore čestital novoimenovanemu celjskemu škofu msgr. Maksimilijanu Matjažu

Veselimo se s krajevno Cerkvijo celjske škofije, ki je danes dobila novega pastirja. Papež Frančišek je za njenega škofa imenoval profesorja Svetega pisma dr. Maksimilijana Matjaža. Imenovanemu iskreno čestitamo in se veselimo njegovega duhovnega in strokovnega prispevka, s katerim bo obogatil delovanje Slovenske škofovske konference in Cerkve v Sloveniji.

Svoje poglobljeno poznavanje Svetega pisma, s katerim je doslej bogatil študente Teološke fakultete in različne svetopisemske skupine, bo sedaj delil vernikom svoje škofije in Cerkve v Sloveniji. Ko se veselimo njegovega imenovanja in mu voščimo močne vere, trdnega upanja in apostolske ljubezni, mu obljubljamo bratsko bližino, ki jo bomo živeli predvsem v molitvenem spominu pred Gospodom.

Bog vas živi, novi celjski škof Maksimilijan.

Podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl čestital novoimenovanemu celjskemu škofu msgr. dr. Maksimilijanu Matjažu

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl © STA
Dragi sobrat Maksimilijan Matjaž!

Z Veseljem sem sprejel danes novico, da Te je papež Frančišek izbral za novega škofa v Celju. Pred dvaintridesetimi leti si v mariborski stolnici prejel mašniško posvečenje in takrat z apostolom Pavlom vzkliknil: »Dovolj Ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabosti (2 Kor 12, 9).« Danes v svojem srcu podoživljaš in obnavljaš To svojo poklicanost in zavezo zvestobe Bogu, ki Te je sedaj poklical v zbor apostolov.

Poznamo Te kot raziskovalca in poznavalca Svetega pisma in Božje besede. Po zgledu blagopokojnega mariborskega škofa dr. Maksimilijana Držečnika boš gotovo tudi Ti v svoji apostolski službi z veliko vnemo oznanjal Božjo besedo. Naj Te pri tem v obilju spremlja in podpira priprošnja Tvojega krstnega zavetnika in sozavetnika celjske škofije, mučenca sv. Maksimilijana Celjskega.

Kot duhovniku mariborske nadškofije se Ti ob tej priložnosti zahvaljujem za Tvoj duhovniški lik in za bogat prispevek pri pastoralnem delovanju mariborske nadškofije. S predanostjo si več let povezoval mlade duhovnike ter bil njihov duhovni voditelj in svetovalec. Prav tako imaš pomembne zasluge pri organizaciji izobraževalnih srečanj duhovnikov mariborske nadškofije na Pohorju, in prav tako tudi v okviru Komisije za strategijo župnijskih pastoralnih konceptov. Vse te bogate pastoralne izkušnje boš gotovo s pridom uporabil tudi kot pastir celjske škofije, v dobro krajevne Cerkve, mariborske metropolije in vse Cerkve na Slovenskem.

Božji Blagoslov in Varstvo Božje Matere naj bo povsod naTvoji nadaljnji apostolski poti!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...

O avtorju